profil

Żywienie człowieka

(72)
Więcej przedmiotów
Pokaż więcej
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca83%

Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.

Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda...

poleca84%

Podstawowe zasady żywienia w sporcie

Indywidualne potrzeby pokarmowe ludzi zależą między innymi od ich aktywności fizycznej. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Dlatego też odżywianiu przypisuje się tak ważną rolę w sporcie....

poleca83%

Piramida zdrowego żywienia

Piramida zdrowego żywienia Założenia: Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy...

poleca82%

Sterylizacja i pasteryzacja

Sterylizacja, jednostkowy proces technologiczny polegający na zniszczeniu wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych form mikroorganizmów. Sterylizację przeprowadza się głównie metodami fizycznymi. Prawidłowo wysterylizowany...

poleca82%

Żywienie kobiet karmiących

Żywienie kobiet karmiących 1. Charakterystyka organizmu kobiety karmiącej. Kobiety karmiące muszą dbać o odpowiednie odżywianie, które jest podstawowym warunkiem prawidłowego powrotu do pełni sił. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze...

poleca78%

Normy żywienia

Normy żywienia Każdy człowiek, aby żyć i zachować zdrowie, musi codziennie spożywać posiłki składające się z różnych produktów spożywczych. Liczba tych produktów waha się od kilku do kilkunastu, a ich dobór zależy od zaopatrzenia rynku,...

poleca85%

dieta 7 dniowa dla osób w wieku starszyn

PRZYKŁADOWE DIETY DLA OSÓB W WIEKU STARSZYM: Dzień 1 I Śniadanie: Zupa mleczna z musli: - mleko 0,5% 250 g - musli z rodzynkami i orzechami 40 g - Chleb żytni razowy 70 g - Margaryna miękka 5 g - Kurczak z rożna 60...

poleca95%

Odżywianie chorego po resekcji żołądka

Resekcja żołądka Wskazania do zabiegu Podstawowym wskazaniem do resekcji żołądka jest rozpoznanie nowotworu złośliwego tego narządu. Poza tym głównym wskazaniem liczba chorób, w których niezbędne jest usunięcie żołądka, znacznie zmalała w...

poleca85%

Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy...

poleca85%

Jak w umowie o pracę określić wynagrodzenie pracownika?

Jak w umowie o pracę określić wynagrodzenie pracownika? Jak należy rozumieć obowiązek określenia w umowie o pracę wynagrodzenia za pracę odpowiadającego rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia (art. 29 1 pkt 3 Kodeksu...

poleca91%

Funkcjonalna rola białek

1.Przemiany białek pod wpływem ogrzewania Ogrzewanie do odpowiednio wysokiej temperatury powoduje cieplną denaturację białek oraz zwiększa szybkość biochemicznych i chemicznych reakcji pozostałych składników żywności Wskutek gotowania,...

poleca85%

Czym jest błonnik i jaka jest jego rola w żywieniu

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o...

poleca85%

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat 1. Charakterystyka organizmu młodzieży. W skład tej grupy wiekowej wchodzi głównie młodzież szkół średnich i wyższych oraz młodzi robotnicy, uczący się lub pracujący fizycznie. W okresie tym...

poleca96%

Cukrzyca - odżywianie

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usytuowanym w...

poleca85%

Graffiti

Graffiti postrzegane jako sztuka ? Myślibórz,Europa i Świat ! Aby ocenić czy graffiti jest sztuką wybrałem się na spacer po myśliborskich ulicach i osiedlach . Moje wrażenia były bardzo zróżnicowane.Spotkałem zarówno piękne rysunki jak i bohomazy...

poleca85%

Wpływ rolnictwa i przemysłu na środowisko naturalne

WPŁYW ROLNICTWA I PRZEMYSŁU NA ŚRODOWISKO NATURALNE! Rozwój cywilizacji technicznej ma wiele dobrych stron. Niestety, powoduje zanieczyszczenia środowiska, którego źródłem jest przede wszystkim przemysł, ale także rolnictwo i indywidualne...

poleca87%

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Obecnie uważa się, że główną przyczyną choroby wrzodowej jest bakteria Helicobacter pylori. Wrzód trawienny to kraterowate zagłębienie, zwykle mniejsze niż 2 cm, umiejscowione w błonie śluzowej wyściełającej od wewnątrz żołądek, dwunastnicę i...

poleca95%

Nadciśnienie tętnicze - żywienie

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE Co to jest nadciśnienie tętnicze? Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która podlega...

poleca86%

Dietetyka dla osób aktywnych

Pobierz załącznik

poleca85%

Zaburzenia odżywiania

Zaburzenia łaknienia W oczach rodziców- głównie matek, chęć przyjmowania pokarmów przez dziecko to bardzo istotny wskaźnik stanu zdrowia. Matki prawie nigdy nie udają się po poradę do lekarza, gdy dziecko obiektywnie je zbyt dużo, częściej...

poleca85%

Zmysł Smaku

– pobudzenie przez bezpośredni kontakt receptorów z substancjami smakowymi (substancje nielotne rozpuszczalne w wodzie o stężeniu molekularnym 50 – 20000) W jamie ustnej znajdują się specjalne brodawki, w których są kubki smakowe, będące...

poleca85%

Analiza bilansu energetycznego organizmu

ANALIZA PORÓWNAWCZA Na podstawie menu składającego się z trzech posiłków dokonaj analizy bilansu energetycznego organizm. a) Oblicz wartość energetyczną pożywienia. b) Oblicz procentowy udział poszczególnych posiłków w ogólnej wartości...

poleca94%

Żywenienie dzieci w wieku przedszkolnym

Żywenienie dzieci w wieku przedszkolnym 1. Charakterystyka organizmu dzieci w wieku przedszkolnym. Wiek przedszkolny obejmuje dzieci od 4 do 6 roku życia włącznie. Jest to czas rozwoju i wzrostu organizmu dziecka, chociaż nie tak...

poleca87%

Podstwowe zasady żywienia w sporcie

Podstawowe zasady żywienia w sporcie Indywidualne potrzeby pokarmowe ludzi zależą między innymi od ich aktywności fizycznej. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Dlatego też odżywianiu...

poleca85%

Czekolada

Historia czekolady jest bardzo bogata i liczy kilka tysięcy lat. Dowodzi to, jak staranie jest dobrany dzisiaj jej skład oraz ile czasu ludzkość potrzebowała, by udoskonalić ten wyrób. W początkach powstawania tego smakołyku nauka najpierw...

poleca85%

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat 1. Charakterystyka organizmu młodzieży. W skład tej grupy wiekowej wchodzi głównie młodzież szkół średnich i wyższych oraz młodzi robotnicy, uczący się lub pracujący fizycznie. W okresie tym...

poleca85%

Otyłość - żywienie

OTYŁOŚĆ tyłość jest zaburzeniem homeostazy przemiany energetycznej spowodowanym nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania tego nadmiaru w...

poleca93%

Biegunki - żywienie

ZABURZENIA ODŻYWIANIA - BIEGUNKI Biegunki u niemowląt i małych dzieci Biegunką określamy stan, w którym niemowlę karmione sztucznie oddaje 3 lub więcej wolnych stolców w ciągu 24 godzin lub jeden stolec patologiczny, czyli zawierający krew,...

poleca85%

Żywnienie osób pracujących umysłowo

Żywnienie osób pracujących umysłowo 1. Zapotrzebowanie energetyczne osób pracujących umysłowo. Praca umysłowa pochłania znacznie mniej energii niż praca fizyczna. Dlatego też zapotrzebowanie energetyczne osób, które wykonują pracę umysłową...

poleca85%

Węglowodany

Węglowodany Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1....

poleca85%

Żywienie noworodków

Żywienie noworodków 1. Charakterystyka organizmu noworodka Charakterystycznymi cechami donoszonego noworodka są: · masa powyżej 2500g (średnio dziewczynki: 3000 – 3300g, chłopcy: 3200 – 3500g) · długość ciała powyżej 47 cm · obwód głowy...

poleca85%

Sposoby prawidłowego odżywiania

Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie, powinien je doskonalić i chronić przed wpływem szkodliwych czynników środowiskowych i społecznych. Musi być świadom tego co szkodzi zdrowiu i przyczynia się do powstawania chorób. Jednym z...

poleca88%

Odchudzanie racjonalne, wg; irl Kraków.

BH.305. MOTTO: Wzorcowe odżywienie komórek organizmu, to: OBOWIĄZKOWY standard. * PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją...

poleca86%

Żywienie dzieci w wieku od 1 do 3 lat

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1 DO 3 LAT Po bardzo dynamicznym okresie rozwoju w okresie niemowlęcym następuje znaczne zmniejszenie tempa wzrostu dziecka. W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm...

poleca85%

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

Funkcje: Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek Środowisko procesów życiowych Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca,...

poleca85%

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa od 1 do 3 lat

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa od 1 do 3 lat 1. Charakterystyka organizmu dzieci w wieku poniemowlęcym. Wiek poniemowlęcy trwający od początku pierwszego do końca trzeciego roku życia jest okresem znacznych przemian,...

poleca87%

Umowa na świadczenie usług cateringowych

Umowa na świadczenie usług cateringowych zawarta w Opolu w dniu 03.01.2013r. pomiędzy: firmą „MOBILERTUX” reprezentowaną przez: Jana Kowalskiego, zwaną dalej „Zamawiającym” a Restauracją „POLSKI SMAK” reprezentowaną przez Janinę Nowak, zwaną dalej...

poleca85%

Żywienie osób w wieku straszym

Obecnie na świecie żyje około 580 milionów ludzi w starszym wieku (60 lat i więcej), spośród których 355 milionów żyje w krajach rozwiniętych o wysokim statusie socjalno-ekonomicznym. Do 2020 r. liczba osób w starszym wieku na całym świecie...

poleca85%

Witaminy

Witaminy Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej...

poleca85%

Żywienie człowieka

Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol również podnoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego...

poleca85%

Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Zasady żywienia podczas wzmożonego wysiłku fizycznego w dużym stopniu zależą od jego rodzaju. Niektóre osoby uprawiają sport dla zdrowia i szczupłej sylwetki, inne...

poleca85%

Polifenole w czekoladzie

Związki polifenolowe należące do przeciwutleniaczy, występujące w surowcach roślinnych zaliczane są do metabolitów wtórnych. Enzym, które uczestniczą w przemianach związków pierwotnych w związki wtórne nie występują w organizmach zwierzęcych....

poleca87%

Żywienie w cukrzycy

Według WHO cukrzyca, uznana już za chorobę społeczną, jest jednym z najgroźniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Lekarze alarmują, że rozprzestrzeniająca się w bardzo szybkim tempie choroba, może stać się epidemią XXI wieku. Związane z nią...

poleca85%

Żywienie osób starszych

Żywienie osób starszych 1. Charakterystyka organizmu osób starszych. Starzenie się jest naturalnym procesem biologicznym. Organizm starzeje się od 40 roku życia, natomiast objawy uwydatniają się po 60 roku życia. Zmiany w starzejącym się...

poleca90%

Stosowane w Polsce naturalne sacharydowe środki słodzące

- D-Glukoza Ze względu na szybkie wchłanianie jest źródłem energii dla chorych Jest popularnym środkiem słodzącym do piwa, napojów orzeźwiających i czekolady Do jej metabolizmu potrzebna jest insulina, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków...

poleca90%

Mandarynki – citrus nobilis andr. (citrus reticulata bl.)

Spis treści Charakterystyka roślin cytrusowych Systematyka Mandarynka – pochodzenie Budowa Uprawa Podział mandarynek Przechowywanie Piśmiennictwo Charakterystyka roślin cytrusowych Rośliny z rodzaju Citrus należą do rodziny rutowatych...

poleca85%

Otyłość wśród dzieci

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm: w XXI wieku grozi nam epidemia otyłości. Specjaliści usiłują jej zapobiec. Organizowane są Międzynarodowe Warsztaty Leczenia Otyłości w celu wymiany doświadczeń i koordynacji działań. Ostatnie - piąte -...

poleca86%

Zasady żywienia ludzi starszych

Przestrzeganie zasad żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem podstawowego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia. Higiena żywienia określa warunki niezbędne do realizacji prawidłowego żywienia osób pojedynczych, rodzin i grup...

poleca85%

Żywienie niemowląt

Żywienie niemowląt 1. Charakterystyka organizmu niemowląt Okres niemowlęcy trwający od początku drugiego do końca trzeciego miesiąca życia charakteryzuje się najszybszym i najintensywniejszym ze wszystkich okresów pozałonowych tempem...

poleca89%

Co zrobić, aby zapobiec stratom witamin w żywności

Aby zapobiec stratom naturalnych witamin w żywności staraj się: · Warzywa i owoce najlepiej gotować na parze, · Jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy, · Przyrządzać...