profil

Zasady żywienia

(21)
Więcej przedmiotów
Pokaż więcej
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca84%

Normy żywienia

+Normy żywienia Norma żywienia jest to ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych wciągu dnia, wyrażone w przeliczeniu na jedną osobę, uwzględniając specyficzne dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu. Ludność...

poleca84%

Normy spożycia białek.Charakterystyka produktów białkowych.

1.Normy spożycia białek: a)udział białka w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynosić od 10 do 15 % b)bezpieczny i zalecany poziom spożycia białka prawidłowa norma:20 do 25 BMI=masa cała (kg) przez wzrost...

poleca85%

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia - jadłospis

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadcisnienia 1.Miażdżyca jest przewlekłą chorobą dużych i średnich, charakteryzuje się zmianami w błonie tych naczyń. Ściany ulegają zgrubieniu, tracą swoją sprężystość i tworzą się w nich złogi cholesterolu. Jest...

poleca85%

Przykładowe MENU na 2 godz. przyjęcie na stojąco

MENU Sałatka jarzynowa -marchewka -pietruszka -seler -cebula -ogórek kiszony -ziemniaki...

poleca85%

Wszystko o kaszy

Na kasze przeznacza się ziarno jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy. Kaszami nazywa się całe lub rozdrobnione ziarna zbóż z których zostały usunięte w mniejszym lub większym stopniu części zawierające składniki...

poleca85%

Podstawy żywienia- żywienie poszczególnych grup

Karmienie naturalne niemowlat:a)karmieni piersia powino trwac od urodzenia do 9-10 miesiecy. b)pokarm pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przez pierwse 4-6miesiecy zycia niemowlaka.c).w tygodniu zycia n. domaga się karminia...

poleca85%

Znaczenie, norma spożycia i zmiany zachodzące w tłuszczach podczas obróbki

1.Znaczenie tłuszczów w żyweniu: - źródło energii - główna forma zapasu energii - ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie - hamuje skurcze żołądka i wydzielanie kwasów - stanowią budulec błon komórkowych - tłuszcz podskórny chroni przed...

poleca89%

Błonnik Pokarmowy

Błonnik Pokarmowy Błonnik Pokarmowy czyli inaczej włókno pokarmowe. Zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji. Spożycie błonnika ma pozytywne...

poleca85%

Anoreksja i bulimia

Czym jest anoreksja? Anoreksja (Anorexia Nervosa), czyli jadłowstręt psychiczny, jest jedną z nowych chorób cywilizacyjnych. Spośród innych schorzeń wyróżnia ją szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne...

poleca85%

Podział składników mineralnych. Znaczenie wapnia i fosforu.

1.Składniki mineralne - pierwiastki,które powzostają po spaleniu tkanek w postaci popiołu - w organizmie człowieka występuje ok. 60 pierwiastków - 4% masy ciałą dorosłego człowieka Podział: a)makroelementy - zawartość w organizmie...

poleca85%

Źródła cukrowców. Normy spożycia.

1.Źródła cukrowców: - produkty zbożowe - suche nasiona roślin strączkowych - ziemniaki - warzywa - owoce - cukier i słodycze 2.Normy spożycia cukrowców: a)udział cukrowców w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu...

poleca85%

Dieta

Są diety odchudzające, są i takie, które pomagają leczyć różne dolegliwości. Ale czy jedzenie wpływa na nastrój człowieka? Tak! Okazuje się, że pewne składniki pokarmowe mogą wywoływać stan przygnębienia, inne - wręcz euforię. Laboratoria na...

poleca85%

Znaczenie i zakres nauki o żywieniu człowieka

"Nauka o żywieniu jest gałęzią wiedzy o związkach między pożywieniem i sposobem żywienia się,a zdrowiem i życiem" Aleksander Szczygieł 1.Zakres nauki o żywieniu: a)FIZJOLOGIA ŻYWENIA - rola poszczególnych składników pokarmowych w...

poleca90%

Trening umiejętności społecznych-Trening kulinarny

Trening kulinarny. Program zajęć: 1. Wprowadzenie. Witam się z uczestnikami i dziękuję ze przybyli na kolejne zajęcia z zakresu treningu kulinarnego. Przypominając temat zapisuje go na tablicy tu jest: „Trening kulinarny”. Mówię, iż celem...

poleca85%

Zasady prawidłowego żywienia.

Podział składników pokarmowych: 1. Prod. Zbożowe + ziemniaki 2. Mleko + jego przetwory 3. Mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe 4. Tłuszcze 5. Warzywa i owoce Dzienne zapotrzebowanie organizmu w składniki: (najmniej) -> (najwięcej) 1....

poleca85%

Dieta lecznicza i jej rola w procesie żywienia ludzi chorych

Dieta lecznicza i jej rola w procesie żywienia ludzi chorych Era XXI w. to bardzo wysoko rozwinięty okres w naszych dziejach. Przyniosła nam wiele ułatwień związanych z naszym codziennym życiem, ale także wpłynęła i wpływa na nasze zdrowie...

poleca90%

Trawienie,wchłanianie i przemiany cukrowców. Tłuszcze utwardzane.

1.Trawienie tłuszczów: I ETAP żołądek->sok żołądkowy pH 1,0 do 2,0 * lipaza żołądkowa->tłuszcze=>glicerol kwasy tłuszczowe a)trawione są tłuszcze dobrze zemulgowane (ok.5%) II ETAP dwunastnica->sok trzustkowy pH ok.8,0 * lipaza...

poleca89%

Żywienie osób po 60 roku życia.

Jest to cała praca tylko nalezy ją złożyć tak aby powstala całosć (jakby ktos mial problem to prosze o kontakt) PS Ta praca zostala oceniona na ocene \"Bardzo Dobrą\"(5) przez bardzo dobrego nauczyciela zasad żywienia uczącego w jednym...

poleca85%

Odmiany wegetarianizmu

Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi. Jako zalecane pokarmy wskazuje warzywa, owoce, zboże i nabiał. W granicach tej...

poleca88%

Elektrolity

1.Elektrolity to:K,CL,Na - są składnikiem płynów ustrojowych - regulują gospodarkę wodną - wpływa na ciśnienie krwi - wydalane są przez nerki,skórę,płuca 2.Rola potasu: - są składnikiem wewnętrznych płynów ustrojowych - wydala wodę z...

poleca86%