profil

Żywienie człowieka

(72)
Teksty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
poleca84%

Żywienie kobiet karmiących

Żywienie kobiet karmiących 1. Charakterystyka organizmu kobiety karmiącej. Kobiety karmiące muszą dbać o odpowiednie odżywianie, które jest podstawowym warunkiem prawidłowego powrotu do pełni sił. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze...

poleca82%

Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.

Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda...

poleca83%

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat 1. Charakterystyka organizmu młodzieży. W skład tej grupy wiekowej wchodzi głównie młodzież szkół średnich i wyższych oraz młodzi robotnicy, uczący się lub pracujący fizycznie. W okresie tym...

poleca84%

Czekolada

Historia czekolady jest bardzo bogata i liczy kilka tysięcy lat. Dowodzi to, jak staranie jest dobrany dzisiaj jej skład oraz ile czasu ludzkość potrzebowała, by udoskonalić ten wyrób. W początkach powstawania tego smakołyku nauka najpierw...

poleca82%

Piramida zdrowego żywienia

Piramida zdrowego żywienia Założenia: Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy...

poleca82%

Podstawowe zasady żywienia w sporcie

Indywidualne potrzeby pokarmowe ludzi zależą między innymi od ich aktywności fizycznej. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Dlatego też odżywianiu przypisuje się tak ważną rolę w sporcie....

poleca80%

Sterylizacja i pasteryzacja

Sterylizacja, jednostkowy proces technologiczny polegający na zniszczeniu wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych form mikroorganizmów. Sterylizację przeprowadza się głównie metodami fizycznymi. Prawidłowo wysterylizowany...

poleca73%

Normy żywienia

Normy żywienia Każdy człowiek, aby żyć i zachować zdrowie, musi codziennie spożywać posiłki składające się z różnych produktów spożywczych. Liczba tych produktów waha się od kilku do kilkunastu, a ich dobór zależy od zaopatrzenia rynku,...

poleca85%

Graffiti

Graffiti postrzegane jako sztuka ? Myślibórz,Europa i Świat ! Aby ocenić czy graffiti jest sztuką wybrałem się na spacer po myśliborskich ulicach i osiedlach . Moje wrażenia były bardzo zróżnicowane.Spotkałem zarówno piękne rysunki jak i bohomazy...

poleca95%

Odżywianie chorego po resekcji żołądka

Resekcja żołądka Wskazania do zabiegu Podstawowym wskazaniem do resekcji żołądka jest rozpoznanie nowotworu złośliwego tego narządu. Poza tym głównym wskazaniem liczba chorób, w których niezbędne jest usunięcie żołądka, znacznie zmalała w...

poleca85%

Wpływ rolnictwa i przemysłu na środowisko naturalne

WPŁYW ROLNICTWA I PRZEMYSŁU NA ŚRODOWISKO NATURALNE! Rozwój cywilizacji technicznej ma wiele dobrych stron. Niestety, powoduje zanieczyszczenia środowiska, którego źródłem jest przede wszystkim przemysł, ale także rolnictwo i indywidualne...

poleca85%

Jak w umowie o pracę określić wynagrodzenie pracownika?

Jak w umowie o pracę określić wynagrodzenie pracownika? Jak należy rozumieć obowiązek określenia w umowie o pracę wynagrodzenia za pracę odpowiadającego rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia (art. 29 1 pkt 3 Kodeksu...

poleca85%

Węglowodany

Węglowodany Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1....

poleca85%

dieta 7 dniowa dla osób w wieku starszyn

PRZYKŁADOWE DIETY DLA OSÓB W WIEKU STARSZYM: Dzień 1 I Śniadanie: Zupa mleczna z musli: - mleko 0,5% 250 g - musli z rodzynkami i orzechami 40 g - Chleb żytni razowy 70 g - Margaryna miękka 5 g - Kurczak z rożna 60...

poleca85%

Czym jest błonnik i jaka jest jego rola w żywieniu

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o...

poleca85%

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

Funkcje: Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek Środowisko procesów życiowych Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca,...

poleca85%

Żywienie noworodków

Żywienie noworodków 1. Charakterystyka organizmu noworodka Charakterystycznymi cechami donoszonego noworodka są: · masa powyżej 2500g (średnio dziewczynki: 3000 – 3300g, chłopcy: 3200 – 3500g) · długość ciała powyżej 47 cm · obwód głowy...

poleca96%

Cukrzyca - odżywianie

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usytuowanym w...

poleca86%

Błonnik pokarmowy - źródła, frakcje i funkcje

Błonnik Włókno, kompleks wielu różnych skład. org. wchodzących w skład błon komórkowych i tk. podporowej roślinnej. Obejmuje tę część pożywienia roślinnego, która jest oporna na działanie enzymów przew. pokarm. człowieka. Zasada oznaczania:...

poleca95%

Nadciśnienie tętnicze - żywienie

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE Co to jest nadciśnienie tętnicze? Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która podlega...

poleca85%

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat 1. Charakterystyka organizmu młodzieży. W skład tej grupy wiekowej wchodzi głównie młodzież szkół średnich i wyższych oraz młodzi robotnicy, uczący się lub pracujący fizycznie. W okresie tym...

poleca85%

Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy...

poleca85%

Sposoby prawidłowego odżywiania

Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie, powinien je doskonalić i chronić przed wpływem szkodliwych czynników środowiskowych i społecznych. Musi być świadom tego co szkodzi zdrowiu i przyczynia się do powstawania chorób. Jednym z...

poleca85%

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa od 1 do 3 lat

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa od 1 do 3 lat 1. Charakterystyka organizmu dzieci w wieku poniemowlęcym. Wiek poniemowlęcy trwający od początku pierwszego do końca trzeciego roku życia jest okresem znacznych przemian,...

poleca85%

Zaburzenia odżywiania

Zaburzenia łaknienia W oczach rodziców- głównie matek, chęć przyjmowania pokarmów przez dziecko to bardzo istotny wskaźnik stanu zdrowia. Matki prawie nigdy nie udają się po poradę do lekarza, gdy dziecko obiektywnie je zbyt dużo, częściej...