profil

Żywienie człowieka

(72)
Baza wiedzy
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

2 online
poleca95%

Odżywianie chorego po resekcji żołądka

Resekcja żołądka Wskazania do zabiegu Podstawowym wskazaniem do resekcji żołądka jest rozpoznanie nowotworu złośliwego tego narządu. Poza tym głównym wskazaniem liczba chorób, w których niezbędne jest usunięcie żołądka, znacznie zmalała w...

poleca96%

Cukrzyca - odżywianie

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usytuowanym w...

poleca85%

dieta 7 dniowa dla osób w wieku starszyn

PRZYKŁADOWE DIETY DLA OSÓB W WIEKU STARSZYM: Dzień 1 I Śniadanie: Zupa mleczna z musli: - mleko 0,5% 250 g - musli z rodzynkami i orzechami 40 g - Chleb żytni razowy 70 g - Margaryna miękka 5 g - Kurczak z rożna 60...

poleca87%

Żywienie w cukrzycy

Według WHO cukrzyca, uznana już za chorobę społeczną, jest jednym z najgroźniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Lekarze alarmują, że rozprzestrzeniająca się w bardzo szybkim tempie choroba, może stać się epidemią XXI wieku. Związane z nią...

poleca94%

Żywenienie dzieci w wieku przedszkolnym

Żywenienie dzieci w wieku przedszkolnym 1. Charakterystyka organizmu dzieci w wieku przedszkolnym. Wiek przedszkolny obejmuje dzieci od 4 do 6 roku życia włącznie. Jest to czas rozwoju i wzrostu organizmu dziecka, chociaż nie tak...

poleca95%

Nadciśnienie tętnicze - żywienie

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE Co to jest nadciśnienie tętnicze? Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która podlega...

poleca85%

Sposoby prawidłowego odżywiania

Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie, powinien je doskonalić i chronić przed wpływem szkodliwych czynników środowiskowych i społecznych. Musi być świadom tego co szkodzi zdrowiu i przyczynia się do powstawania chorób. Jednym z...

poleca83%

Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.

Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda...

poleca86%

Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Zasady żywienia podczas wzmożonego wysiłku fizycznego w dużym stopniu zależą od jego rodzaju. Niektóre osoby uprawiają sport dla zdrowia i szczupłej sylwetki, inne...

poleca85%

Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Zasady żywienia podczas wzmożonego wysiłku fizycznego w dużym stopniu zależą od jego rodzaju. Niektóre osoby uprawiają sport dla zdrowia i szczupłej sylwetki, inne...

poleca84%

Wpływ rolnictwa i przemysłu na środowisko naturalne

WPŁYW ROLNICTWA I PRZEMYSŁU NA ŚRODOWISKO NATURALNE! Rozwój cywilizacji technicznej ma wiele dobrych stron. Niestety, powoduje zanieczyszczenia środowiska, którego źródłem jest przede wszystkim przemysł, ale także rolnictwo i indywidualne...

poleca84%

Czym jest błonnik i jaka jest jego rola w żywieniu

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o...

poleca84%

Analiza bilansu energetycznego organizmu

ANALIZA PORÓWNAWCZA Na podstawie menu składającego się z trzech posiłków dokonaj analizy bilansu energetycznego organizm. a) Oblicz wartość energetyczną pożywienia. b) Oblicz procentowy udział poszczególnych posiłków w ogólnej wartości...

poleca84%

Graffiti

Graffiti postrzegane jako sztuka ? Myślibórz,Europa i Świat ! Aby ocenić czy graffiti jest sztuką wybrałem się na spacer po myśliborskich ulicach i osiedlach . Moje wrażenia były bardzo zróżnicowane.Spotkałem zarówno piękne rysunki jak i bohomazy...

poleca82%

Piramida zdrowego żywienia

Piramida zdrowego żywienia Założenia: Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy...

poleca84%

Żywienie kobiet karmiących

Żywienie kobiet karmiących 1. Charakterystyka organizmu kobiety karmiącej. Kobiety karmiące muszą dbać o odpowiednie odżywianie, które jest podstawowym warunkiem prawidłowego powrotu do pełni sił. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze...

poleca84%

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat 1. Charakterystyka organizmu młodzieży. W skład tej grupy wiekowej wchodzi głównie młodzież szkół średnich i wyższych oraz młodzi robotnicy, uczący się lub pracujący fizycznie. W okresie tym...

poleca83%

Podstawowe zasady żywienia w sporcie

Indywidualne potrzeby pokarmowe ludzi zależą między innymi od ich aktywności fizycznej. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Dlatego też odżywianiu przypisuje się tak ważną rolę w sporcie....

poleca81%

Sterylizacja i pasteryzacja

Sterylizacja, jednostkowy proces technologiczny polegający na zniszczeniu wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych form mikroorganizmów. Sterylizację przeprowadza się głównie metodami fizycznymi. Prawidłowo wysterylizowany...

poleca85%

Czekolada

Historia czekolady jest bardzo bogata i liczy kilka tysięcy lat. Dowodzi to, jak staranie jest dobrany dzisiaj jej skład oraz ile czasu ludzkość potrzebowała, by udoskonalić ten wyrób. W początkach powstawania tego smakołyku nauka najpierw...

poleca75%

Normy żywienia

Normy żywienia Każdy człowiek, aby żyć i zachować zdrowie, musi codziennie spożywać posiłki składające się z różnych produktów spożywczych. Liczba tych produktów waha się od kilku do kilkunastu, a ich dobór zależy od zaopatrzenia rynku,...

poleca85%

Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy...

poleca85%

Jak w umowie o pracę określić wynagrodzenie pracownika?

Jak w umowie o pracę określić wynagrodzenie pracownika? Jak należy rozumieć obowiązek określenia w umowie o pracę wynagrodzenia za pracę odpowiadającego rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia (art. 29 1 pkt 3 Kodeksu...

poleca85%

Dietetyk - praca

Zadania i czynności zawodowe Celem pracy dietetyka jest opracowywanie, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zaleceniami lekarskimi, właściwych dziennych racji pokarmowych i jadłospisów, dla różnych grup ludności (np. dzieci,...

poleca86%

Żywnienie osób pracujących umysłowo

Żywnienie osób pracujących umysłowo 1. Zapotrzebowanie energetyczne osób pracujących umysłowo. Praca umysłowa pochłania znacznie mniej energii niż praca fizyczna. Dlatego też zapotrzebowanie energetyczne osób, które wykonują pracę umysłową...

poleca85%

Węglowodany

Węglowodany Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1....

poleca85%

Żywienie noworodków

Żywienie noworodków 1. Charakterystyka organizmu noworodka Charakterystycznymi cechami donoszonego noworodka są: · masa powyżej 2500g (średnio dziewczynki: 3000 – 3300g, chłopcy: 3200 – 3500g) · długość ciała powyżej 47 cm · obwód głowy...

poleca85%

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

Funkcje: Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek Środowisko procesów życiowych Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca,...

poleca87%

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Obecnie uważa się, że główną przyczyną choroby wrzodowej jest bakteria Helicobacter pylori. Wrzód trawienny to kraterowate zagłębienie, zwykle mniejsze niż 2 cm, umiejscowione w błonie śluzowej wyściełającej od wewnątrz żołądek, dwunastnicę i...

poleca85%

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat

Żywienie młodzieży w wieku 16 - 20 lat 1. Charakterystyka organizmu młodzieży. W skład tej grupy wiekowej wchodzi głównie młodzież szkół średnich i wyższych oraz młodzi robotnicy, uczący się lub pracujący fizycznie. W okresie tym...

poleca93%

Biegunki - żywienie

ZABURZENIA ODŻYWIANIA - BIEGUNKI Biegunki u niemowląt i małych dzieci Biegunką określamy stan, w którym niemowlę karmione sztucznie oddaje 3 lub więcej wolnych stolców w ciągu 24 godzin lub jeden stolec patologiczny, czyli zawierający krew,...

poleca87%

Leszcz - abramis brama

Spis treści: Wstęp teoretyczny Systematyka zoologiczna leszcza Rozsiedlenie leszcza Warunki środowiska Budowa ciała i cechy zewnętrzne Płodność Rozwój Wartości odżywcze Jakość produktów rybnych Wstęp teoretyczny Leszcz jest...

poleca85%

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa od 1 do 3 lat

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa od 1 do 3 lat 1. Charakterystyka organizmu dzieci w wieku poniemowlęcym. Wiek poniemowlęcy trwający od początku pierwszego do końca trzeciego roku życia jest okresem znacznych przemian,...

poleca86%

Żywienie dzieci w wieku od 1 do 3 lat

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1 DO 3 LAT Po bardzo dynamicznym okresie rozwoju w okresie niemowlęcym następuje znaczne zmniejszenie tempa wzrostu dziecka. W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm...

poleca85%

Zaburzenia odżywiania

Zaburzenia łaknienia W oczach rodziców- głównie matek, chęć przyjmowania pokarmów przez dziecko to bardzo istotny wskaźnik stanu zdrowia. Matki prawie nigdy nie udają się po poradę do lekarza, gdy dziecko obiektywnie je zbyt dużo, częściej...

poleca85%

Żywienie osób w wieku straszym

Obecnie na świecie żyje około 580 milionów ludzi w starszym wieku (60 lat i więcej), spośród których 355 milionów żyje w krajach rozwiniętych o wysokim statusie socjalno-ekonomicznym. Do 2020 r. liczba osób w starszym wieku na całym świecie...

poleca85%

Żywienie niemowląt

Żywienie niemowląt 1. Charakterystyka organizmu niemowląt Okres niemowlęcy trwający od początku drugiego do końca trzeciego miesiąca życia charakteryzuje się najszybszym i najintensywniejszym ze wszystkich okresów pozałonowych tempem...

poleca85%

Witaminy

Witaminy Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej...

poleca85%

Żywienie człowieka

Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol również podnoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego...

poleca85%

Polifenole w czekoladzie

Związki polifenolowe należące do przeciwutleniaczy, występujące w surowcach roślinnych zaliczane są do metabolitów wtórnych. Enzym, które uczestniczą w przemianach związków pierwotnych w związki wtórne nie występują w organizmach zwierzęcych....

poleca91%

Funkcjonalna rola białek

1.Przemiany białek pod wpływem ogrzewania Ogrzewanie do odpowiednio wysokiej temperatury powoduje cieplną denaturację białek oraz zwiększa szybkość biochemicznych i chemicznych reakcji pozostałych składników żywności Wskutek gotowania,...

poleca85%

Żywienie osób starszych

Żywienie osób starszych 1. Charakterystyka organizmu osób starszych. Starzenie się jest naturalnym procesem biologicznym. Organizm starzeje się od 40 roku życia, natomiast objawy uwydatniają się po 60 roku życia. Zmiany w starzejącym się...

poleca85%

Otyłość wśród dzieci

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm: w XXI wieku grozi nam epidemia otyłości. Specjaliści usiłują jej zapobiec. Organizowane są Międzynarodowe Warsztaty Leczenia Otyłości w celu wymiany doświadczeń i koordynacji działań. Ostatnie - piąte -...

poleca86%

Błonnik pokarmowy - źródła, frakcje i funkcje

Błonnik Włókno, kompleks wielu różnych skład. org. wchodzących w skład błon komórkowych i tk. podporowej roślinnej. Obejmuje tę część pożywienia roślinnego, która jest oporna na działanie enzymów przew. pokarm. człowieka. Zasada oznaczania:...

poleca85%

Zmysł Smaku

– pobudzenie przez bezpośredni kontakt receptorów z substancjami smakowymi (substancje nielotne rozpuszczalne w wodzie o stężeniu molekularnym 50 – 20000) W jamie ustnej znajdują się specjalne brodawki, w których są kubki smakowe, będące...

poleca90%

Stosowane w Polsce naturalne sacharydowe środki słodzące

- D-Glukoza Ze względu na szybkie wchłanianie jest źródłem energii dla chorych Jest popularnym środkiem słodzącym do piwa, napojów orzeźwiających i czekolady Do jej metabolizmu potrzebna jest insulina, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków...

poleca90%

Mandarynki – citrus nobilis andr. (citrus reticulata bl.)

Spis treści Charakterystyka roślin cytrusowych Systematyka Mandarynka – pochodzenie Budowa Uprawa Podział mandarynek Przechowywanie Piśmiennictwo Charakterystyka roślin cytrusowych Rośliny z rodzaju Citrus należą do rodziny rutowatych...

poleca88%

Odchudzanie racjonalne, wg; irl Kraków.

BH.305. MOTTO: Wzorcowe odżywienie komórek organizmu, to: OBOWIĄZKOWY standard. * PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją...

poleca85%

Węglowodany

Węglowodany Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1....

poleca89%

Co zrobić, aby zapobiec stratom witamin w żywności

Aby zapobiec stratom naturalnych witamin w żywności staraj się: · Warzywa i owoce najlepiej gotować na parze, · Jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy, · Przyrządzać...