profil

Mikrobiologia

(21)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
poleca83%

Mikrobilogia

BUDOWA KOMÓRKI EUKARIOTYCZNEJ Wodniczki(wakuole)- znajduje się w nich sok komórkowy zawierający enzymy hydrolityczne, wodniczki mogą się dzielić. Pęcherzyk wypełniony płynem i odgraniczony od cytoplazmy pojedynczą błoną białkowo-lipidową....

poleca83%

Biomonitorowanie strategicznych źródeł wody do picia i wody w kąpieliskach na przykładzie Zalewu Zegrzyńskiego.

Praca zawiera wiele ważnych pojęć takich jak Biomonitoring, Salmonella, prątek E coli, dyrektywy czystości wód, europejskie normy wód i wiele wiele innych. Jest to prezentacja PowerPoint.

poleca82%

Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym

1.Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym w przemyśle mleczarskim (produkcja napojów mlecznych fermentowanych, ukwaszanie mleka, śmietanki, dojrzewanie serów) w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty) w przemyśle...

poleca83%

Mikrobiologia wykłady dla ratownictwa medycznego

ZESPÓŁ NABYTEGO UPOŚLEDZENIA ODPORNOŚCI ( AIDS ) AIDS stanowi głębokie zaburzenie mechanizmów odpornościowych, najczęściej kończące się zejściem śmiertelnym, ponieważ predysponuje ono organizm do zakażeń wywoływanych przez szczepy...

poleca81%

Produkcja piwa

Fermentacja alkoholowa Fermentację alkoholową można prowadzić stosując jako substraty wielocukry (skrobia), które przez enzymy zostają rozłożone na cukry proste, które następnie ulegają fermentacji. W czasie fermentacji mogą powstać w reakcjach...

poleca87%

Różnice w budowie ściany komórkowej bakterii Gram- i Gram +

Gram dodatnie -Mureina stanowi 30-70% masy suchej ściany komórkowej -Jest jej ok. 40 warstw, które przyrastają z wiekiem bakterii. -Rurki z kwasów tejchojowych i lipotejchojowe -Kowalencyjne mostki między warstwami -Barwią się na fiolet w...

poleca76%

Drożdże w przemyśle spożywczym

Drożdże wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego: piekarniczym (ciasta i zakwasy chlebowe), piwowarskim, winiarskim i gorzelniczym do produkcji piwa, wina i spirytusu oraz w mleczarstwie do produkcji kefirów. Stosuje się je...

poleca79%

Metody pomiaru reologicznych właściwości cieczy

Temat: Metody pomiaru reologicznych właściwości cieczy (testy statyczne i dynamiczne, techniki pomiarowe). Reometry i metody pomiarowe Wybór reometru dla wykonania określonego zadania jest sprawą o dużym znaczeniu. Nazwa ?reometr" wskazuje, że...

poleca67%

Budowa komórki bakteryjnej

BUDOWA ŚCIANY KOMÓRKOWEJ BAKTERII Wszystkie organizmy żywe możemy podzielić na dwie grupy: organizmy, które nie mają wykształconego jądra komórkowego (Prokariota) oraz organizmy mające wykształcone jądro komórkowe (Eukariota). Bakterie są...

poleca85%

Pożyteczna i szkodliwa rola pleśni w technologii żywności i przechowalnictwie.

Pleśnie są wybitnymi tlenowcami bardzo odpornymi na niskie pH. Jednym ze sposobów zapobiegania ich rozwojowi w produktach spożywczych jest stworzenie warunków beztlenowych. Pleśnie z rodzaju Mucor i Rhizopus wywołują psucie się żywności...