profil

Biologia

(4879)
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca84%

Pozytywne i negatywne znaczenie Protistów

POZYTYWNE - Brunatnice są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - Listownica cukrowa jest używana na dalekim wschodzie do celów kulinarnych - Ściany komórkowe Brunatnic są wykorzystywane w przemyśle tekstylnym i kosmetycznym jako dodatek...

poleca84%

Wpływ palenia papierosów na zdrowie człowieka

Mówienie dzisiaj o szkodliwości palenia tytoniu to banał. Nawet sporadyczne sięganie do paczki z ulubionymi papierosami niesie ze sobą negatywne skutki dla zdrowia. Medycyna nie ma co do tego wątpliwości. Najwięcej palaczy jest w Chinach i jest to...

poleca84%

Cykl rozwojowy glisty ludzkiej

Cykl rozwojowy glisty ludzkiej: pasożyt, bytuje w jelicie cienkim człowieka, jest rozdzielnopłciowa, samice są większe 20-40 cm, ciało mają wyprostowane, a samce są mniejsze do 14cm. Samica składa na dobę 200000 jaj, wydostają się na zew. z...

poleca84%

Przyczyny niszczenia i degradacji gleb oraz ich ochrona i rekultywacja

1. Co to jest gleba? Gleba to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej. Jest ona wytworem długotrwałych procesów odbywających się na powierzchni Ziemi. Wytworzenie 2-3 cm warstwy gleby trwa około 200-1000 lat. Tworzenie się gleby następuje w...

poleca84%

Choroby pasożytnicze

Pasożytnictwem nazywamy sytuacje biologiczne, w których jeden organizm żyje i rozwija się, wykorzystując inny organizm jako środowisko swego życia i rozwoju. Organizmy, w których pasożyty żyją, czyli organizmy, które dostarczają im miejsca...

poleca84%

Choroby cywilizacyjne i społeczne - sposoby zapobiegania.

Świat w którym żyjemy nieustannie się zmienia a lista wyzwań cywilizacyjnych i społecznych jest coraz dłuższa. Świadomi jesteśmy, że na całym świecie wskutek stałego rozwoju cywilizacyjnego oraz postępującego uprzemysłowienia i urbanizacji...

poleca84%

Recykling

Recykling to powtórne przetwarzanie substancji lub materiałów zawartych w odpadach w procesie produkcyjnym w celu uzyskania substancji lub materiału o przeznaczeniu pierwotnym lub o innym przeznaczeniu. Recykling ma duże znaczenie dla naszego...

poleca83%

Sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom

1. Zanieczyszczenia powietrza można zmniejszyć dzięki : - modernizacji zakładów przemysłowych i stosowaniu mniej szkodliwych dla środowiska technologii; - ograniczeniu strat energii w przemyśle i budynkach mieszkalnych, stosując...

poleca84%

Dowody ewolucji

BEZPOŚREDNIE DOWODY EWOLUCJI WIEK ZIEMI Wiek Ziemi oceniany jest na ok. 5 mld lat. Do jego określenia służą izotopy promieniotwórczych pierwiastków : Uran 238, Potas 40 – do określania wieku skał i minerałów. Węgiel C14 służy do określania...

poleca84%

Występowanie i znaczenie tłuszczy w żywieniu

Odróżniamy dwa rodzaje tłuszczów: tłuszcze ciekłe i tłuszcze stałe. Tłuszcze ciekłe, to te, które zawierają reszty kwasów nienasyconych i tłuszcze stałe, które zawierają reszty kwasów nasyconych. Tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie,...

poleca84%

Higiena układu pokarmowego

Przestrzeganie zasad higieny żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem sprawnego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia. Higiena żywienia określa warunki niezbędne do realizacji prawidłowego żywienia osób pojedynczych, rodzin i...

poleca84%

Mechanizm oddychania

W oddychaniu płucnym wyróżniamy dwie fazy: wdech i wydech. Jest to proces wciągania powietrza do płuc i wypuszczania go z powrotem, przy czym wdech jest czynnością czynną, a wydech bierną. W czasie wdechu mięśnie międzyżebrowe kurczą się i...

poleca84%

Jak szybko rozkłada się martwe ciało?

Gdy człowiek umiera i zostaje pogrzebany według obrządku chrześcijańskiego, jak to jest przyjęte w naszym kręgu kulturowym, duchowny wypowiada przed spuszczeniem trumny do grobu powszechnie znane słowa: „Ponieważ Bóg Wszechmogący powołał...

poleca84%

Woda i jej funkcje w organizmie

Zawartośc wody w organizmie. woda to nieodzowny składnik wszystkich tkanek, a jej ilośc zmienia sie w zależności od wieku oraz stanu organizmu i wynosi srednio 70-80%. Stosunkowo duzo wody zawierają: meduza- 97%, soczyste owoce-90%. slimak-84%,...

poleca84%

Choroby bakteryjne

Spowodowane przez jady bakteryjne: Egzotoksyny : wydalane do środowiska przez żywe, nieuszkodzone bakterie Endotoksyny : uwalniane z chwilą rozpadu komórki bakteryjnej Zatrucie jadem kiełbasianym (botulina) Zatrucie jadem kiełbasianym...

poleca84%

Wpływ rolnictwa na środowisko i różnorodność biologiczną

Rys historyczny rolnictwa Od czasu swojej obecności na Ziemi ludzie zaspokajali swoje zapotrzebowanie na pożywienie opierając się na zbieraniu owoców oraz polowaniu na dzikie zwierzęta. Zakłada się, że zasadniczy wpływ człowieka na środowisko...

poleca84%

Organizmy transgeniczne

Organizmy Modyfikowane Genetycznie, czyli Organizmy Transgeniczne są to organizmy, których materiał genetyczny został wzbogacony o obce geny przeniesione z innego gatunku, wprowadzone do komórek przy pomocy metod inżynierii genetycznej.Ogólnie...

poleca84%

Porównanie komórek prokariotycznych i eukariotycznych

1. Komórka prokariotyczna Charakteryzuje się brakiem jądra komórkowego. DNA znajduje się w pewnym rejonie cytoplazmy, nie oddzielony od niej błoną. Cząsteczki DNA w większości komórek prokariotycznych są koliste i połączone z niewielką...

poleca84%

Choroby skóry

Podział chorób skóry (dermatoz) zmienia się zależnie od możliwości poznanych przyczyn i mechanizmów powstawania zmian chorobowych (etiologii i patogenezy). Ze względu na etiologię można podzielić choroby skóry na bakteryjne, grzybicze,...

poleca84%

Budowa i działanie narządu wzroku i smaku

PLAN PRACY I. Wstęp - wspólny dla obu tematów II. Budowa i działanie narządu wzroku 1) Elementy składowe narządu wzroku i ich funkcje a) Gałka oczna b) Narządy dodatkowe i ich funkcje 2) Mechanizm widzenia 3) Wady wzroku 4) Choroby...

poleca84%

Rośliny nasienne

ROŚLINY NASIENNE , Spermatophyta to gromada roślin wytwarzających nasiona, do których zalicza się nagozalążkowe i okrytozalążkowe. Pierwszymi nasiennymi roślinami były paprocie nasienne, które pojawiły się prawdopodobnie w górnym dewonie....

poleca84%

Stosunek człowieka do przyrody na różnych etapach jego rozwoju

Stosunek człowieka do przyrody był od najdawniejszych czasów odbiciem stopnia świadomości społecznej i kształtujących się stosunków społecznoekonomicznych, które pozostawały w związku z panującymi sposobami produkcji. Kolejne etapy kultury i...

poleca84%

Komórka zwierzęca i roślinna

Obecnie jest wiadomo, że wszystkie organizmy żywe zbudowane są z większej lub mniejszej liczby komórek. Występują więc organizmy jednokomórkowe np. bakterie, pierwotniaki lub wielokomórkowe, zbudowane z wielu współpracujących ze sobą komórek....

poleca84%

Żaby

Żaby (Rana) są płazami o długich, skocznych nogach z dobrze rozwiniętymi błonami pływnymi, posiadają stosunkowo gładką, wilgotną skórę i dobrze rozwinięte błony bębenkowe. Ich długości dochodzą do 30 cm. Zdobycz chwytają wyrzucanym językiem. W...

poleca84%

Protisty - charakterystyka najważniejszych typów

Protisty zwierzęce: - organizmy cudzożywne, - odżywiają się poprzez fagocytozę, - nie mają chloroplastów, ściany komórkowej, nie są zbudowane ze strzępek Typ: PARABASALIA - jednokomórkowce, poruszają się przy pomocy wici, brak...

poleca84%

Ekosystem morza i oceanu

Organizmy roślinne i zwierzęce zamieszkujące morza i oceany różniąsię w zależności od głębokości, na której występują. Najprostszym podziałem jest wyróżnienie toni wodnej, czyli tzw. Pelagialu, z formami życia niezależnymi od podłoża, oraz dna,...

poleca84%

Glony morskie

GLONY: CZYM SĄ GLONY ? Morszczyn, listownica i inne morskie wodorosty to glony. Zielona piana na stojących wodach, czy zielonkawy nalot na ścianach akwarium tworzy się także z glonów. Do tej grupy należy ponad 25 tys. Gatunków. Pomimo...

poleca84%

Porównanie sposobów odżywiania się, wydalania i krążenia bezkręgowców

ODŻYWIANIE SIĘ PARZYDEŁKOWCE Parzydełkowce chwytają swoje ofiary wystrzeliwując parzące, kolczaste nici z komórek parzydełkowych. Odżywiają się drogą fagocytozy (wychwytywanie i wchłanianie drobnych cząsteczek organicznych przez...

poleca84%

Budowa i funkcja układu oddechowego.

W skład układu oddechowego wchodzą: 1. górne drogi oddechowe- • jama nosowa, • gardło, • krtań 2. dolne drogi oddechowe- • tchawica, • oskrzela, • płuca Narządami pomocniczymi biorącymi udział w ruchach oddechowych są mięśnie:...

poleca84%

Biologia- odżywianie

Biologia- odżywianie Biologia / Biologia - prace przekrojowe / Biologia- odżywianie Odżywianie = samożywność (autotrofizm); cudzożywność (heterotrofizm) Przepływ energii w świecie: energia świetlna = (chlorofil)>e. Chemiczna- którą...

poleca84%

Układ pokarmowy -budowa i funkcje

---> w załączniku praca jest wyrazniejsza (kolory, akapity ) :) Jama ustna-rozdrobnienie pokarmu,rozpoczęcie procesu chemicznego trawienia ,towarzyszy temu zwilżenie pokarmu śliną. Wytwarzana pod wpływem zapachu jedzenia, dziennie jest...

poleca84%

Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód oraz metody ich ochrony

Zanieczyszczenia wód, wprowadzone do wód organizmy żywe, zanieczyszczenia mechaniczne lub substancje chemiczne, które albo nie są ich naturalnymi składnikami, albo-będąc nimi- występują w stężeniach przekraczających właściwy zakres....

poleca84%

Powstanie życia na ziemi

Od początku naszej cywilizacji ludzie obserwowali świat i ówczesne zjawiska. Nagromadzona wiedza służyła im głownie w celach praktycznych. Jak chodźmy polowanie na zwierzęta czy zbór roślin. W miarę przechodzenia człowieka do osiadłego trybu...

poleca84%

Cukry

Monosacharydy cukry proste, jednocukry Glukoza- występowanie: owoce, winogrona, miód. Fruktoza,- czyli cukier owocowy Ryboza- Występuje głównie w kwasach nukleinowych Galaktoza- występuje w postaci składnika cukru mlekowego oraz składnika...

poleca84%

Zestaw pytań i odpowiedzi z biologii

1. Jakie są rodzaje układu nerwowego? - centralny/ mózg, rdzeń kręgowy - obwodowy/ podlega naszej woli(nerwy obwodowe dochodzą do mięśni szkieletowych) - autonomiczny czyli wegetatywny/ nie podlega naszej woli(nerwy dochodzą do narządów...

poleca83%

Kwaśne opady

Kwaśne opady - to kwaśne zanieczyszczenia powietrza, które mogą znajdować się w kwaśnym deszczu, ale mogą również występować w postaci kwaśnej mgły lub śniegu. Ich źródłem są zanieczyszczenia atmosfery. Powodują je przede wszystkim związki...

poleca84%

Babiogórski Park Narodowy

Utworzony został w 1954 r, obejmuje objęte ochroną od 1933 północną i częściowo południową część masywu Babiej Góry, od Przełęczy Jałowieckiej do Przełęczy Lipnickiej. Siedzibą dyrekcji parku, ogrodu roślin babiogórskich i ośrodka edukacyjnego...

poleca84%

Budowa i rola narządów zmysłów człowieka.

Człowiek dysponuje pięcioma zmysłami, które informują go o tym co się dzieje wokół niego. Są to: wzrok, słuch, dotyk, węch i smak. Obecnie w fizjologii dodaje się jeszcze zmysł równowagi, a także wszelkie czynności związane z czuciem (np....

poleca84%

Skóra - budowa, wytwory skóry, higiena.

BUDOWA SKÓRY Skóra jest główną powłoką naszego organizmu. Powierzchnia skóry zależna jest od wieku, wzrostu i budowy ciała. U dorosłego człowieka wynosi ona od 1,5-1,8m. Jest to powierzchnia ponad 100 razy mniejsza od płuc. Wytwarza ona gruczoły,...

poleca84%

Podział tkanek

Tkanka-zespol komorek o tym samym pochodzeniu, podobnej budowie i scisle okreslonych funkcjach. Podział Tk. Nabłonkowa (okrywajaca), Miesniowa, Nerwowa, Łączna.W kazdej tkance a) substancja miedzykomorkowa-może być w postaci plynnej (osocze krwi),...

poleca84%

Skutki głodu i niedożywienia

Głód i niedożywienie w krajach rozwijających się są nie tylko przyczyną chorób, krótkiego średniego okresu życia, opóźnionego i nieprawidłowego rozwoju dzieci oraz źródłem bezmiaru codziennych cierpień ludzkich. Chroniczne niedożywienie jest...

poleca84%

Wirusy - notatka - poziom rozszerzony

Wirusy 1. Budowa wirionu - Materiał genetyczny (DNA lub RNA) - Otoczka białkowa (kapsyd) - Może występować osłonka białkowa lipidowa składająca się z błony komórkowej gospodarza i glikoprotein wirusa. 2. Podstawowe kształty wirionów -...

poleca84%

Tkanki roślinne

1.TkAnKi TwÓrCzE- maja zdolność do ciągłych podziałów. a.)pierwotna tkanka twórcza.. w stozkach wzrostu, korzenia, i łodygi b.)tkanka twórcza wtórna.. (miazga) umożliwia przyrost na grubość 2.TkAnKi StAłe- nie maja zdolności do podziału...

poleca84%

Komórka

Komórka to najmniejsza strukturalna i funkcjonalna jednostka budulcowa organizmów. Organelle – wspólne struktury komórek ludzkich. Są to: błona komórkowa, rybosomy, siateczka śródplazmatyczna, aparaty Golgiego, lizosomy, cytoplazma,...

poleca84%

Słowiński Park Narodowy

Położenie, powierzchnia, historia Słowiński Park Narodowy położony jest na wybrzeżu środkowym, pomiędzy Łebą a Rowami na Nizinie Gardneńsko-Łebskiej, w województwie pomorskim. Północną granicę parku stanowi na długości 32,5 km brzeg...

poleca84%

Rośliny nasienne

ROŚLINY NASIENNE Spermatophyta, Typ: Nagozalążkowe drobnolistne (Pinophyta = Coniferophyta) Gromada: Miłorzębowe (Ginkgopsida) Gromada: Kordaitowe (tCordaitopsida) Gromada: Szpilkowe (Pinopsida) Typ: Nagozalążkowe...

poleca84%

Budowa chemiczna organizmów

Ziemia dzieli się na cztery sfery: - litosferę (skorupa ziemska) - hydrosferę (woda) - atmosferę - biosferę BIOSFERA Jest to ta część ziemi, w której znajduje się życie, od głębin morskich po kilkanaście kilometrów ponad...

poleca84%

GMO czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie

Co to jest GMO? GMO, czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie to rośliny, zwierzęta i drobnoustroje, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Rekombinacja DNA i inne pokrewne techniki pozwalają tworzyć organizmy o odmiennych...

poleca84%

Krótki opis 15 gatunkach krzewów i drzew

AKACJA (ACACIA) Rodzaj obejmuje ok.500-800 gatunków drzew i krzewów z rodziny mimozowatych występujących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych całego Świata. BEZ DZIKI (SAMBUCUS) Krzew lub rośliny zielone z rodziny przewiertniowatych,...

poleca84%

Jadłospis najlepszy

Jadłospis Śniadanie: - Mleko 2% (240 kcal) - Płatki kukurydziane (390 kcal) - Hebrata bez cukru (0 kcal) - Cukier biały 3 łyżeczki (120 kcal) - Cytyna (36 kcal) - Jabłko (36 kcal) razem: 822...