profil

Podstawy produkcji zwierzęcej

(7)
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca85%

Dój krów

Sposoby pozyskiwania mleka i zasady prawidłowego przeprowadzania doju krów Wydajność krów i stan ich zdrowia uzależnione są w znacznym stopniu od prawidłowego przeprowadzenia doju. Dój oraz postępowanie z mlekiem po doju, a więc higieny doju,...

poleca85%

Scharateryzuj rodzaje uprzęży i zaprzęgów

UPRZĄŻ - to ubiór zwierzęcia pociągowego, głównie konia, stanowiący element zaprzęgu, składa się z części: ciągnących, wstrzymujących, kierujących i łączących. Uprząż może być jednokonna lub wielokonna, chomątowa lub szorowa. Zapięcia i okucia...

poleca85%

Charakterystyka pasz

Podział pasz Ze względu na koncentrację składników odżywczych: - Pasze treściwe - zawierają w 1 kg paszy, co najmniej 0,8 jednostek owsianych (ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, śruty poekstrakcyjne, mączki...

poleca85%

Racjonalne żywienie w aspekcie anatomicznych i fizjologicznych potrzeb zwierząt

1. Znaczenie żywienia zwierząt Organizm zwierzęcy zużywa stale duże ilości energii, których źródłem jest pokarm spożywany przez zwierzę, dlatego głównym warunkiem zwiększenia wydajności zwierząt jest prawidłowe żywienie. Wszystkie...

poleca85%

Konie

SPIS TREŚCI WSTĘP.......................................................... 3 ROZDZIAŁ I PODSTAWOWE INFORMACJE O KONIACH 1.1 Historia Pochodzenia Koni..........................................................................5 1.2 Budowa...

poleca85%

Standardy utrzymania kur niosek w chowie intensywnym

System intensywny charakteryzuje się dużą koncentracją jednego gatunku ptaków chowanych wyłącznie w specjalistycznych pomieszczeniach. Są to zazwyczaj budynki bezokienne, dzięki czemu można stosować programy oświetlenia. Posiadają one...

poleca85%

Scharakteryzuj rasy mięsne owiec

W grupie zwierząt gospodarskich owce występują prawie tak często jak bydło. Owce dobrze adoptują się do różnych warunków klimatycznych i geograficznych. Znaleźć je można od wybrzeży aż po wysokie partie górskie. ILE DE FRANCE -Cechy-...