profil

Technologia gastronomiczna

(108)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

8 online
satysfakcja71%

Utrwalanie środków żywnościowych.

1.Cel utrwalania żywności: a)zabespieczenie przed zepsuciem przez zniszczenie bądź zachamowanie bakterii i enzymów 2.Metody utrwalania żywności: a)fizyczne-polegają na wykorzystaniu zjawisk fizycznych takich jak działanie wysokiej bądź...

satysfakcja81%

Obróbka wstępna i cieplna w technologii gastronomicznej

1.Obróbka wstępna-ma za zadanie usunięcie z surowca części niejadalnych,zepsutych, nadpsutych,posortowanie odnośnie wielkości, gatunku,jakości.Obróbka wstępna obejmuje obróbkę wstępną brudną i obróbkę wstępna czystą. 2.Obróbka wstępna...

satysfakcja82%

Charakterystyka ciast drożdżowych

1.Charakterystyka ciasta drożdżowego: a)ciasta drożdżowe są najbardziej rozpowszechnioną grupą ciast b)odznaczają się dużą porowatością i pulchnością c)zawdzięczają to drożdżom,które są biologicznym środkiem spulchniającym ciasto d)ciasta...

satysfakcja74%

Przyprawy krajowe i zagraniczne

Cała praca w załączniku. Dostałam za nią 6 :)

satysfakcja78%

Grzyby-ocena towaroznawcza oraz zastosowanie w gastronomii

1.Definicja grzybów. Są roślinami nie posiadającymi ciałek zieleni bogatych w chlorofil,nie mogą pobierać z atmosfery dwutlenku węgla i produkować sobie ożywienia.Są więc organizmami cudzożywnymi. 2.Podział ze względu na sposób odżywiania:...

satysfakcja63%

Kuchnia wielkopolska

Analizując sposób żywienia się Wielkopolan w ciągu wieków - z archeologicznych badań znalezisk w Biskupinie - dowiadujemy się, że pszenica, jęczmień i proso już w czasach prehistorycznych stanowiły podstawowe pożywienie ludności, zamieszkującej...

satysfakcja81%

Ciasta mieszane,serowe i ziemniaczane

1.Określenie ciasto mieszane odnosi się do ciast których głównym składnikiem są ziemniaki lub ser.A dodatkowymi składnikami są mąka,jaja i sól. 2.Ciasto ziemniaczane: W skład ciasta ziemniaczanego wchodzą ugotowane ziemniaki,mąka...

satysfakcja73%

Kasze-ogólne wiadomości,gotowanie kasz rozklejonych,na sypko i półsypko

1.Podział kasz ze względu na rodzaj surowca: a)kasze jęczmienne -jęczmienna pęczak -jęczmienna perłowa -jęczmienna łamana -płatki jęczmienne -kasze gryczane (z gryki) -kasze owsiane -kasze jaglane (otrzymywane z oczyszczonego ziarna...

satysfakcja68%

Ryby i owoce morza. (technologia i towaroznawstwo)

Gatunki ryb występujących w handlu. Ryby i przetwory rybne są źródłem wysokowartościowego białka i wielu innych składników istotnych w odżywieniu organizmu ludzkiego. W zależności od pochodzenia ryby dzielimy na:  słodkowodne, żyjące w...

satysfakcja86%

Ciasta kruche i półkruche

1.Charakterystyka ciast kruchych-ciasta,które odznaczają się bardzo dużą kruchością,która zależy od zawartości tłuszczu.Zawartość tłuszczu w ciastach kruchych wynosi od 50-100% są to ciasta wysoko tłuszczowe. 2.Surowce podstawowe do produkcji...