profil

Mikrobiologia

(21)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

4 online
satysfakcja85%

Różnice w budowie ściany komórkowej bakterii Gram- i Gram +

Gram dodatnie -Mureina stanowi 30-70% masy suchej ściany komórkowej -Jest jej ok. 40 warstw, które przyrastają z wiekiem bakterii. -Rurki z kwasów tejchojowych i lipotejchojowe -Kowalencyjne mostki między warstwami -Barwią się na fiolet w...

satysfakcja61%

Mikrobilogia

BUDOWA KOMÓRKI EUKARIOTYCZNEJ Wodniczki(wakuole)- znajduje się w nich sok komórkowy zawierający enzymy hydrolityczne, wodniczki mogą się dzielić. Pęcherzyk wypełniony płynem i odgraniczony od cytoplazmy pojedynczą błoną białkowo-lipidową....

satysfakcja88%

Gruźlica

Mykobakterie Są to bakterie o kształcie pałeczkowatym, nie zarodnikujące, tlenowe, które trudno się barwią, lecz po zabarwieniu są odporne na odbarwianie kwasem lub alkoholem i dlatego zwane "kwasoodporne". Poza licznymi formami saprofitycznymi...

satysfakcja76%

Produkcja piwa

Fermentacja alkoholowa Fermentację alkoholową można prowadzić stosując jako substraty wielocukry (skrobia), które przez enzymy zostają rozłożone na cukry proste, które następnie ulegają fermentacji. W czasie fermentacji mogą powstać w reakcjach...

satysfakcja84%

Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na drobnoustroje.

Cała praca w załączniku pod spodem . :) Miłego drukowania.......

satysfakcja67%

Drożdże w przemyśle spożywczym

Drożdże wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego: piekarniczym (ciasta i zakwasy chlebowe), piwowarskim, winiarskim i gorzelniczym do produkcji piwa, wina i spirytusu oraz w mleczarstwie do produkcji kefirów. Stosuje się je...

satysfakcja67%

Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym

1.Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym w przemyśle mleczarskim (produkcja napojów mlecznych fermentowanych, ukwaszanie mleka, śmietanki, dojrzewanie serów) w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty) w przemyśle...

satysfakcja75%

Historia mikrobiologii

1.)Pierwsze hipotezy a.Varro Marcus Terentius (116-126 p.n.e.) b.Columella Lucius Iunius Moderatus (ur. 30. r. n.e.) 2.)Okres “przedpasteurowski” – do 1854r. a.Girolamo Fracastoro (1483-1553) b.Antoni van Leeuwenhook (1632-1723) c.Robert...

satysfakcja75%

Pożyteczna i szkodliwa rola drożdży w technologii żywności.

Pożyteczna rola drożdży. Drożdże wykorzystywane są w przemysłach: winiarskim do fermentacji moszczów owocowych i miodowych; drożdże winiarskie nie tylko wytwarzają alkohol, ale także produkują różne metabolity nadające winom specyficzny smak i...

satysfakcja74%

Mikrobiologia wykłady dla ratownictwa medycznego

ZESPÓŁ NABYTEGO UPOŚLEDZENIA ODPORNOŚCI ( AIDS ) AIDS stanowi głębokie zaburzenie mechanizmów odpornościowych, najczęściej kończące się zejściem śmiertelnym, ponieważ predysponuje ono organizm do zakażeń wywoływanych przez szczepy...