profil

Rodzaje zakładów gastronomicznych i rodzaje serwosów

poleca 84% 2968 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1. Rodzaje zakładów gastronomicznych:
a) zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe,bary mleczne, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro, wagony restauracyjne)
b) zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary alkoholowe, bary kawowe, bufety)
c) zakłady sieci zamkniętej (stołówki, bufety pracownicze w zakładzie pracy, stołówki i bufety pracownicze na zlecenie pracodawcy, stołówki z codziennym wyżywienie – szpitale, internaty, stołówki szkolne)
2. Rodzaje serwisów:
Serwis - jest to określenie sposobu podania dań podczas uroczystych spotkań.
a) Serwis Angielski - podawanie potraw ze stolika dostawczego lub wózka kelnerskiego (kelner na wózku dranżeruje i filetuje ryby, przyprawia potrawy, dekoruje i flamberuje, stawia to przed konsumentem na podgrzanym talerzu. Przebieg pracy kelnera : prezentuje półmisek konsumentowi, stawia półmisek na wózku kelnerskim, czynności wykonywane przodem do konsumenta, na koniec polewane sosem i dekorowane, potrawy smażone, pieczone i duszone podawane na półmiskach, zapiekane potrawy podaje się w półmiskach
b) Serwis Francuski - Może mieć 2 warianty. Pierwszy: obsługuje pana dwóch kelnerów. Jeden z nich podaje talerz z pana prawej strony, a drugi podchodzi z lewej z paterą, na której są dania. Kelner z lewej strony prezentuje potrawę, a następnie nakłada danie na talerz - oczywiście według pana sugestii odnośnie ilości. Drugi wariant: obsługuje tylko jeden kelner. Podchodzi do pana z lewej strony z paterą, lekko ją przechylając, aby mógł pan sam nabrać właściwą ilość. W tym celu na paterze (półmisku lub innym naczyniu) są sztućce: łyżka i widelec.
c) Serwis Niemiecki - (na dole mięso, z boku dodatek warzywny), surówki osobno po lewej stronie, dodatki owocowe z prawej stronie, szybkość podawania potraw, mniejsza ilość sprzętu i składników pomocniczych, usprawnienia organizacji pracy.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta