profil

Ogólna charakterystyka deserów

poleca 84% 2970 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Definicja deserów:
Deserami nazywa się potrawy o smaku słodkim których zadaniem jest uzupełnienie wartości
odżywczej i energetycznej głównych posiłków.Desery podaje się na zakończenie posiłków
gdyż jako potrawy słodkie szybko dają uczucie sytości.

2.Podział deserów według surowca użytego do produkcji:
a)energetyczne
b)białkowe
-kisiele mleczne
-szeik
-lody
c)mineralno-witaminowe (wszystko związane z owocami)

3.Właściwości odżywcze deserów:
Desery posiadają dużą wartość odżywczą w zalezności od surowca z którego zostały
wyprodukowane.Odznaczają się także właściwościami dietetycznymi.Na ogół są lekkostrawne,
pulchne,nie drażnią ścian przewodu pokarmowego dla tego spełniają dużą rolę w żywieniu
ludzi chorych.

4.Ogólny podział deserów:
a)zimne
b)gorące
c)zestalone
-na zimno (galaretki owocowe,owoce w galarecie,galaretki mleczne,mussy owocowe,kremy)
-na gorąco (kisiele,mleczka,budynie,suflety)
d)niezestalane
e)popularne
f)wykwintne

5.Zasady higieniczne podczas sporządzania deserów:
-desery są doskonałą pożywką dla drobnoustrojów
-powinny być spożywane bezpośrednio po wyprodukowaniu lub ewentualnie kilkanaście
godzin po
-oczywiście przechowywane w warunkach chłodniczych
-nie mogą być przechowywane do następnego dnia gdyż mogą stworzyć niebezpieczeństwo
zatrucia pokarmowego

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta