profil

Zasady żywienia

(21)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
satysfakcja78%

Anoreksja i bulimia

Czym jest anoreksja? Anoreksja (Anorexia Nervosa), czyli jadłowstręt psychiczny, jest jedną z nowych chorób cywilizacyjnych. Spośród innych schorzeń wyróżnia ją szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne...

satysfakcja71%

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia - jadłospis

Dieta w leczeniu miażdżycy i nadcisnienia 1.Miażdżyca jest przewlekłą chorobą dużych i średnich, charakteryzuje się zmianami w błonie tych naczyń. Ściany ulegają zgrubieniu, tracą swoją sprężystość i tworzą się w nich złogi cholesterolu. Jest...

satysfakcja71%

Znaczenie i zakres nauki o żywieniu człowieka

"Nauka o żywieniu jest gałęzią wiedzy o związkach między pożywieniem i sposobem żywienia się,a zdrowiem i życiem" Aleksander Szczygieł 1.Zakres nauki o żywieniu: a)FIZJOLOGIA ŻYWENIA - rola poszczególnych składników pokarmowych w...

satysfakcja88%

Trening umiejętności społecznych-Trening kulinarny

Trening kulinarny. Program zajęć: 1. Wprowadzenie. Witam się z uczestnikami i dziękuję ze przybyli na kolejne zajęcia z zakresu treningu kulinarnego. Przypominając temat zapisuje go na tablicy tu jest: „Trening kulinarny”. Mówię, iż celem...

satysfakcja54%

Znaczenie, norma spożycia i zmiany zachodzące w tłuszczach podczas obróbki

1.Znaczenie tłuszczów w żyweniu: - źródło energii - główna forma zapasu energii - ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie - hamuje skurcze żołądka i wydzielanie kwasów - stanowią budulec błon komórkowych - tłuszcz podskórny chroni przed...

satysfakcja78%

Wszystko o kaszy.

Na kasze przeznacza się ziarno jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy. Kaszami nazywa się całe lub rozdrobnione ziarna zbóż z których zostały usunięte w mniejszym lub większym stopniu części zawierające składniki...

satysfakcja77%

Odmiany wegetarianizmu

Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi. Jako zalecane pokarmy wskazuje warzywa, owoce, zboże i nabiał. W granicach tej...

satysfakcja66%

Normy spożycia białek.Charakterystyka produktów białkowych.

1.Normy spożycia białek: a)udział białka w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinien wynosić od 10 do 15 % b)bezpieczny i zalecany poziom spożycia białka prawidłowa norma:20 do 25 BMI=masa cała (kg) przez wzrost...

satysfakcja80%

Trawienie,wchłanianie i przemiany cukrowców. Tłuszcze utwardzane.

1.Trawienie tłuszczów: I ETAP żołądek->sok żołądkowy pH 1,0 do 2,0 * lipaza żołądkowa->tłuszcze=>glicerol kwasy tłuszczowe a)trawione są tłuszcze dobrze zemulgowane (ok.5%) II ETAP dwunastnica->sok trzustkowy pH ok.8,0 * lipaza...

satysfakcja67%

Dieta

Są diety odchudzające, są i takie, które pomagają leczyć różne dolegliwości. Ale czy jedzenie wpływa na nastrój człowieka? Tak! Okazuje się, że pewne składniki pokarmowe mogą wywoływać stan przygnębienia, inne - wręcz euforię. Laboratoria na...