profil

Charakterystyka ciast ptysiowych (parzonych)

poleca 85% 1886 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Charakterystyka ciast ptysiowych.
Wyroby z ciasta ptysiowego po upieczeniu są:
- lekkie
- rumiane
- suche
- puste w środku
- obojętne w smaku
- o powierzni górnej z lekkim połyskiem i barwie od jasnożółtej do jasnobrązowej

Produkuje się z niego korpusy oraz płaty,które napełnia się różnymi składnikami lub słonymi nadzieniami.

2.Składniki podstawowe ciasta ptysiowego:
a)tłuszcz stały (masło,margaryna)
b)mąka pszenna o dużej zawartości glutenu
c)jaja
d)płyn
e)sól (dodatek soli w ilości ok.15% w stosunku do masy mąki wzmacnia gluten i wpływa dodatnio na konsystencję ciasta)

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Typ pracy
Rozkład materiału