profil

satysfakcja 64 % 36 głosów

Ocena towaroznawcza jaj i zastosowanie do produkcji potraw

drukuj
Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

1.Definicja jaja.
Jest dużą komorą rozrodczą ptaków,zawierającą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju zarodka.W handlu spotyka się jaja świeże,sproszkowane oraz masę jajeczną mrożoną.

2.Budowa i wartość odżywcza jaj:
Jajo składa się:z żółtka,błona obiałkowa,błona żółtkowa,błona podskorupkowa,tarcza zarodkowa,skorupa,komora powietrzna,chalaza,zewnętrzne białko gęste,wewnętrzne białko rzadkie,zewnętrzne białko rzadkie,wewnętrzne białko gęste

Wartość odżywcza jaj:
białko 12,5%
tłuscze 11,7% (holesterol
witaminy (B;głównie B2-''ryboflawina'')
skł. min. (żelazo,związki siarki)

Białko występujące w jajach jest białkiem wysokowartościowym.Tłuscze odznaczają się wysokim stopniem strawności i bardzo dużą zawartością cholesterolu.W skład lipidów jaja wchodzą głównie glicerydy kwasu oleinowego i palmitynowego NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i fosfolipidy w tym lecytyna.Jaja są dobrym źródłem witamin rozpusczalnych w tłusczach A,D,E,K oraz witamin z grupy B a zwłaszcza witaminę B2.

3.Zastosowanie jaj w gastronomii:
a)gotowane
*jaja na miękko-wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 3-5 min. (białko galaretowate a żółtko płynne)
*jaja mollet-gotujemy 6/8 min. wkładamy do wrzącej wody (białko ścięte,żółtko płynne)
*jaja na twardo-gotujemy 10/11 min.,wkładamy do zimnej wody
*jaja w koszulkach (pasztetowe)-rozbijamy,wrzucamy do wrzącej osolonej i zniewielką ilością octu wody bez skorupek,gotujemy powoli ok.4 min.,po ugotowowaniu wykładamy łyżką cedzakową na talerz i zwijamy strzępy białka pod żółtko
*jaja po wiedeńsku
I sposób-jaja wbijamy do szklanki i nie mieszając wstawiamy do kąpieli wodnej na 3/4 min., gdy białko się zetnie,wyjmuje się szklankę z wody i stawia na podstawku podając konsumentowi z odrobiną masła i soli II sposób-polega na wybraniu zawartości jaj do szklanki ugotowanych na miękko i dodaniu
surowego masła i soli

b)smażone
-jajecznica
-jaja sadzone
-omlety
-jaja faszerowane
-kotlety jajeczne


Autor tabaludzia18
Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (2) Brak komentarzy zobacz wszystkie
9.5.2008 (19:01)

@kasiaczek436 dzieki tobie zrobilam zadanko barzo szybko pozdrawiam

15.4.2008 (21:04)

@shrek33 kto to pisał strasznie dużo błędów ortograficznych



Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.