profil

Ogólne wiadomości o warzywach

poleca 85% 840 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Pojęcie warzywa-rośliny zielne,które można spożywac w stanie surowym bądź przetworzonym

2.Budowa,skład chemiczny oraz wartość odżywcza warzyw:
a)budowa-warzywa są zbudowane z komórek składających się z błony komórkowej,plazmy,jądra i wodniczki.Błona komórkowa zawiera sztywny błonnik nadający określony kształt.

Rola błonnika-oczyscza jelita cienkie i grube z resztek pokarmowych działa na zasadzie miotełki.Odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit.

b)skład chemiczny:
*woda ok.90%
*skrobia w dużych ilościach
*błonnik pokarmowy
*białka w niewielkich ilościach
*tłuszcz śladowe ilości
*składniki mineralne takie jak:K,Mg,Fe,Cu,S,
*witaminy rozpusczalne w wodzie (C,B,A)
*barwnik (karotonoidy,chlorofil,flawonoidy)
*enzymy
*kwasy organiczne
*olejki eteryczne
*związki pektynowe

3.Podział warzyw odnośnie przydatności kulinarnej:
a)korzeniowe (marchew,pietruszka,seler,burak ćwikłowy,salsefia,skorzonera)
b)rzepowate (rzepa,rzodkiewka,rzodkiew,brukiew)
c)cebulwe (cebula,czosnek,por,szczypior)
d)kapustne (kapusta biała,kapusta czerwona,kalafior,jarmuż,kapusta brukselska,brokuły)
e)liściowe (sałaty,cykoria,szczaw,koper zielony,botwinka)
f)owocowe (pomidory,ogórki,papryka,dynia,kabaczki,cukinia,patisony,bakłażany)
g)strączkowe (grocz,fasola,bób,soja,soczewica)
h)inne (szparagi,rabarbar,kukurydza)

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta