profil

Żywienie człowieka

(72)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
satysfakcja91%

Odchudzanie racjonalne, wg; irl Kraków.

BH.305. MOTTO: Wzorcowe odżywienie komórek organizmu, to: OBOWIĄZKOWY standard. * PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją...

satysfakcja95%

Odżywianie chorego po resekcji żołądka

Resekcja żołądka Wskazania do zabiegu Podstawowym wskazaniem do resekcji żołądka jest rozpoznanie nowotworu złośliwego tego narządu. Poza tym głównym wskazaniem liczba chorób, w których niezbędne jest usunięcie żołądka, znacznie zmalała w...

satysfakcja83%

Czym jest błonnik i jaka jest jego rola w żywieniu

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o...

satysfakcja85%

dieta 7 dniowa dla osób w wieku starszyn

PRZYKŁADOWE DIETY DLA OSÓB W WIEKU STARSZYM: Dzień 1 I Śniadanie: Zupa mleczna z musli: - mleko 0,5% 250 g - musli z rodzynkami i orzechami 40 g - Chleb żytni razowy 70 g - Margaryna miękka 5 g - Kurczak z rożna 60...

satysfakcja96%

Cukrzyca - odżywianie

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usytuowanym w...

satysfakcja75%

Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.

Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda...

satysfakcja89%

Podstawy odżywiania pacjenta w podeszłym wieku. Przygotowywanie posiłków wymagajacych diet specjalnych. Dieta cukrzycowa, lekkostrawna, watrobowa, wrzodowa

Dietetyka wieku starczego Żywienie ludzi po 60 roku życia powinno uwzględniać kilka ważnych aspektów. Przede wszystkim przewidziane są inne niż dla młodych normy żywieniowe. Liczne schorzenia występujące u ludzi starych stanowią wskazanie do...

satysfakcja86%

Żywienie dzieci w wieku od 1 do 3 lat

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1 DO 3 LAT Po bardzo dynamicznym okresie rozwoju w okresie niemowlęcym następuje znaczne zmniejszenie tempa wzrostu dziecka. W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm...

satysfakcja95%

Nadciśnienie tętnicze - żywienie

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE Co to jest nadciśnienie tętnicze? Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która podlega...

satysfakcja87%

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Obecnie uważa się, że główną przyczyną choroby wrzodowej jest bakteria Helicobacter pylori. Wrzód trawienny to kraterowate zagłębienie, zwykle mniejsze niż 2 cm, umiejscowione w błonie śluzowej wyściełającej od wewnątrz żołądek, dwunastnicę i...