profil

Żywienie człowieka

(72)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
satysfakcja95%

Odżywianie chorego po resekcji żołądka

Resekcja żołądka Wskazania do zabiegu Podstawowym wskazaniem do resekcji żołądka jest rozpoznanie nowotworu złośliwego tego narządu. Poza tym głównym wskazaniem liczba chorób, w których niezbędne jest usunięcie żołądka, znacznie zmalała w...

satysfakcja86%

Podstwowe zasady żywienia w sporcie

Podstawowe zasady żywienia w sporcie Indywidualne potrzeby pokarmowe ludzi zależą między innymi od ich aktywności fizycznej. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Dlatego też odżywianiu...

satysfakcja85%

Zasady żywienia ludzi starszych

Przestrzeganie zasad żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem podstawowego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia. Higiena żywienia określa warunki niezbędne do realizacji prawidłowego żywienia osób pojedynczych, rodzin i grup...

satysfakcja87%

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Obecnie uważa się, że główną przyczyną choroby wrzodowej jest bakteria Helicobacter pylori. Wrzód trawienny to kraterowate zagłębienie, zwykle mniejsze niż 2 cm, umiejscowione w błonie śluzowej wyściełającej od wewnątrz żołądek, dwunastnicę i...

satysfakcja82%

dieta 7 dniowa dla osób w wieku starszyn

PRZYKŁADOWE DIETY DLA OSÓB W WIEKU STARSZYM: Dzień 1 I Śniadanie: Zupa mleczna z musli: - mleko 0,5% 250 g - musli z rodzynkami i orzechami 40 g - Chleb żytni razowy 70 g - Margaryna miękka 5 g - Kurczak z rożna 60...

satysfakcja86%

Żywienie dzieci w wieku od 1 do 3 lat

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1 DO 3 LAT Po bardzo dynamicznym okresie rozwoju w okresie niemowlęcym następuje znaczne zmniejszenie tempa wzrostu dziecka. W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm...

satysfakcja74%

Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.

Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda...

satysfakcja86%

Żywienie osób starszych

Żywienie osób starszych 1. Charakterystyka organizmu osób starszych. Starzenie się jest naturalnym procesem biologicznym. Organizm starzeje się od 40 roku życia, natomiast objawy uwydatniają się po 60 roku życia. Zmiany w starzejącym się...

satysfakcja96%

Cukrzyca - odżywianie

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usytuowanym w...

satysfakcja91%

Żywienie osób w wieku straszym

Obecnie na świecie żyje około 580 milionów ludzi w starszym wieku (60 lat i więcej), spośród których 355 milionów żyje w krajach rozwiniętych o wysokim statusie socjalno-ekonomicznym. Do 2020 r. liczba osób w starszym wieku na całym świecie...