profil

Charakterystyka ciast biszkoptowych

poleca 85% 1146 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Ciasta biszkoptowe-odznacza się dużą pulchnością i lekkością.Jest to ciasto dietetyczne;gdyż składnikiem spulchniającym jest wyłącznie wtłoczone powietrze a nie środki spulchniające.

2.Składniki podstawowe ciasta biszkoptowego:
- mąka
- jaja
- cukier kryształ

Składniki uzupełniające:
- kako
- bakalie
- czekolada

3.Sposoby sporządzania ciasta biszkoptowego:
I sposób:na zimno
Wyparzone jaja wybić do miski,oddzielając białka od żółtek.Z białek ubić sztywną masę.Później stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając.Na koniec po 1 zółtku wciąż ubijając trzepaczką lub mikserem.Ubijać do momentu uzyskania trwałych wzorów.Dodawać przesianą mąkę i delikatnie mieszać ruchem kolistym.Całość delikatnie wylać na wysmarowaną blaszkę,piec w temp. 150-180 st. C.

II sposób:na ciepło
Wybić całe jaja do miski.W drugim etapie ubijania dodawać stopniowo cukier.Następnie naczynie z masą jajeczną stawia się na parę w celu zaparzenia.Nie należy przegrzewać masy aby niedoprowadzić do ścięcia białka i zestalenia go.Czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.

III sposób:
Wyparzone jaja wybić do salaterki oddzielając białka od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,białka ubić na sztywną pianę.Do ukręconych żółtek dodawać stopniowo pianę i partiami mąkę.Delikatnie wymieszać ruchem okrężnym całość wylać na blaszkę.Piec w temp. 150-180 st. C.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta