Przemysł jest działem gospodarki zajmującym się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowców przy użyciu maszyn oraz zastosowaniu odpowiedniego podziału pracy w zakładach przemysłowych. Produkcja przemysłowa w przeciwieństwie do rzemieślniczej odbywa się na dużą skalę.
Ziemniaki – mają niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe,najlepiej udają się w klimacie umiarkowanym chłodnym. Są one uprawiane zarówno jako rośliny żywieniowe, paszowe, jak i przemysłowe (alkohol, krochmal). Najwięksi producenci to: Chiny(20,8%), Rosja (11,2%) i Indie (8,1%). Maniok – uprawiany jest głównie w klimacie gorącym i wilgotnym w strefie okołorównikowej. Jest łatwy w uprawie i przechowywaniu i odznacza się dużą plennością. Najwięksi producenci to: Nigeria (19%), Brazylia...
Trzcina cukrowa – jest rośliną klimatu gorącego i wilgotnego,występuje w strefie międzyzwrotnikowej. Wymaga żyznych i wilgotnych gleb oraz dużych nakładów pracy ludzkiej. Z trzciny cukrowej uzyskuje się ok. 2/3 światowej produkcji cukru. Najwięksi producenci to: Brazylia (27,1% światowych zbiorów), Indie(22,9%) i Chiny (6,5%). Buraki cukrowe – uprawiane są w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, na dobrych glebach, najczęściej w tych samych rejonach co pszenica. Najwięksi producenci...
Soja – jest to ciepłolubna roślina motylkowa, jej udział w światowej produkcji tłuszczów przekracza 25%. Uprawiana jest głównie dla pozyskania oleju, a także wytłoków będących dobrą paszą dla zwierząt, bogatą w białka i węglowodany. Uprawia się ją głównie w USA, Chinach, a także w Argentynie i Brazylii. Rzepak i rzepik – rzepak jest rośliną ozimą uprawianą w strefie klimatu umiarkowanego wilgotnego, natomiast rzepik jest rośliną jarą o mniejszych wymaganiach glebowych i większej...
Bawełna – uprawiana jest w strefie klimatów zwrotnikowych i podzwrotnikowych, wymaga wysokich temperatur, dużego nasłonecznienia i długiego okresu wegetacji. W fazie wzrostu potrzebuje znacznych ilości wody, zaś w fazie dojrzewania i zbiorów nie znosi opadów. Uprawa jej jest pracochłonna, gdyż zbiory odbywają się najczęściej ręcznie. Najważniejsze rejony uprawy znajdują się w centralnej i południowej Azji, w południowej części USA oraz na Wyż. Brazylijskiej i w dolinie Nilu. Juta – jest...
Rozmieszczenie ludności na świecie jest nierównomierne i uzależnione od czynników przyrodniczych oraz pozaprzyrodniczych. Rozległe obszary kuli ziemskiej możliwe do zamieszkania oraz wykorzystania gospodarczego przez człowieka zwane są ekumeną. Przeciwieństwem są anekumena – obszary nienadające się do zasiedlenia i zagospodarowania przez człowieka ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne,bądź ukształtowanie terenu. Istnieją także obszary pośrednie– subekumena , przejściowo...
Spośród surowców mineralnych największe znaczenie dla rozwoju światowej gospodarki mają surowce energetyczne. Ich rola i znaczenie ulegają ciągłym zmianom wraz z postępem technicznym. Węgiel kamienny – na masową skalę wydobywa się go od początku pierwszej rewolucji przemysłowej (XIX w.). Wykorzystywany jest jako paliwo w elektrowniach cieplnych, do produkcji koksu niezbędnego w hutnictwie stali oraz w przemyśle chemicznym. Jego znaczenie w drugiej połowie XX w. spada w miarę zastępowania...
Ważne znaczenie w pozyskaniu żywności ma również wykorzystanie zasobów wód mórz i oceanów oraz rzek i jezior, czym zajmuje się rybołówstwo i rybactwo morskie i śródlądowe. Rybołówstwo to gałąź gospodarki zajmująca się poławianiem ryb w celach konsumpcyjnych i przetwórczych. Rybactwo to gałąź gospodarki zajmująca się hodowlą ryb w morzach (np. farmy łososi w Norwegii, Szkocji) oraz rzekach i jeziorach. Akwakultura to hodowla zwierząt morskich, głównie jadalnych, np. ostryg, małży,...