profil

Rolnictwo

poleca 24% 30 głosów

poleca 40% 71 głosów

Warunki przyrodnicze i społeczno-ekonomiczne rozwoju rolnictwa

Rolnictwo jest działem gospodarki zajmującym się uprawą roślin i hodowlą zwierząt w celu pozyskania żywności oraz surowców dla przemysłu. Na poziom rozwoju rolnictwa mają wpływ następujące czynniki przyrodnicze : warunki glebowe, warunki klimatyczne (głównie wielkość opadów i temperatura powietrza), warunki wodne , warunki hipsometryczne (głównie wysokość nad poziomem morza i rzeźba terenu). Do najważniejszych czynników pozaprzyrodniczych zalicza się: rozmieszczenie ludności ,...

poleca 52% 35 głosów

Zróżnicowanie produkcji roślinnej na świecie

Mimo że grunty orne, sady i plantacje zajmują jedynie 11,5% ogółu zamieszkanych kontynentów, to uprawiane na tym terenie rośliny stanowią podstawę wyżywienia ludności świata, zapewniają pasze dla zwierząt, a także surowce dla przemysłu. Ze względu na sposób wykorzystania uprawianych roślin dzieli się je na: alimentacyjne (żywieniowe) – dostarczające żywności dla ludzi, pastewne – uprawiane na paszę dla zwierząt, przemysłowe – dostarczające surowców dla przemysłu. Często jednak uprawiane...

poleca 66% 106 głosów

Zboża

Najważniejszymi roślinami żywieniowymi świata są zboża , do grupy tej zalicza się: pszenicę, ryż, kukurydzę oraz żyto, owies, jęczmień, proso i sorgo. Łącznie w latach 1998-2000 zboża zajmowały blisko 47% ogólnego areału gruntów ornych, sadów i plantacji na świecie. Pszenica – jest najważniejszym zbożem chlebowym świata, ma duże wymagania glebowe. Uprawiana jest w strefie klimatycznej umiarkowanej oraz zwrotnikowej i podzwrotnikowej. Jej zbiory wahają się od 560 do 600 mln ton rocznie, a...

poleca 67% 99 głosów

Rośliny bulwiaste i korzeniowe (rośliny skrobiowe)

Ziemniaki – mają niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe,najlepiej udają się w klimacie umiarkowanym chłodnym. Są one uprawiane zarówno jako rośliny żywieniowe, paszowe, jak i przemysłowe (alkohol, krochmal). Najwięksi producenci to: Chiny(20,8%), Rosja (11,2%) i Indie (8,1%). Maniok – uprawiany jest głównie w klimacie gorącym i wilgotnym w strefie okołorównikowej. Jest łatwy w uprawie i przechowywaniu i odznacza się dużą plennością. Najwięksi producenci to: Nigeria (19%), Brazylia...

poleca 65% 88 głosów

Rośliny oleiste

Soja – jest to ciepłolubna roślina motylkowa, jej udział w światowej produkcji tłuszczów przekracza 25%. Uprawiana jest głównie dla pozyskania oleju, a także wytłoków będących dobrą paszą dla zwierząt, bogatą w białka i węglowodany. Uprawia się ją głównie w USA, Chinach, a także w Argentynie i Brazylii. Rzepak i rzepik – rzepak jest rośliną ozimą uprawianą w strefie klimatu umiarkowanego wilgotnego, natomiast rzepik jest rośliną jarą o mniejszych wymaganiach glebowych i większej...

poleca 47% 115 głosów

Rośliny cukrodajne

Trzcina cukrowa – jest rośliną klimatu gorącego i wilgotnego,występuje w strefie międzyzwrotnikowej. Wymaga żyznych i wilgotnych gleb oraz dużych nakładów pracy ludzkiej. Z trzciny cukrowej uzyskuje się ok. 2/3 światowej produkcji cukru. Najwięksi producenci to: Brazylia (27,1% światowych zbiorów), Indie(22,9%) i Chiny (6,5%). Buraki cukrowe – uprawiane są w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, na dobrych glebach, najczęściej w tych samych rejonach co pszenica. Najwięksi producenci...

poleca 43% 88 głosów

Rośliny włókniste

Bawełna – uprawiana jest w strefie klimatów zwrotnikowych i podzwrotnikowych, wymaga wysokich temperatur, dużego nasłonecznienia i długiego okresu wegetacji. W fazie wzrostu potrzebuje znacznych ilości wody, zaś w fazie dojrzewania i zbiorów nie znosi opadów. Uprawa jej jest pracochłonna, gdyż zbiory odbywają się najczęściej ręcznie. Najważniejsze rejony uprawy znajdują się w centralnej i południowej Azji, w południowej części USA oraz na Wyż. Brazylijskiej i w dolinie Nilu. Juta – jest...

poleca 73% 40 głosów

Używki

Kawa – pochodzi z Afryki, uprawiana jest w regionach o klimacie zwrotnikowym wilgotnym lub podrównikowym. Wymagania glebowe są niewielkie, natomiast jej uprawa oraz przetworzenie ziaren są bardzo pracochłonne. Kakao – uprawa kakaowców wymaga klimatu równikowego wybitnie wilgotnego, z opadami ok. 2000 mm rocznie. Kakaowiec jest rośliną cieniolubną, mającą duże wymagania glebowe. Kakao uprawiane jest głównie w państwach Zat. Gwinejskiej w Afryce Zach., w Azji Pd.-Wsch. oraz Ameryce...

poleca 21% 64 głosów

Warzywa i owoce

Ważne znaczenie dla wyżywienia ludności mają również warzywa i owoce. Odgrywają one coraz większą rolę w miarę wzrostu liczby ludności miast oraz rozwoju transportu, technologii przechowywania oraz przetwarzania. Sadownictwo i warzywnictwo rozwija się szczególnie intensywnie w regionach położonych w sąsiedztwie miast oraz w rejonach o szczególnie sprzyjających warunkach klimatycznych. Największe znaczenie w skali świata ma uprawa owoców cytrusowych, bananów, jabłek i winogron, a z warzyw...

Podoba się? Tak Nie