profil

Rośliny oleiste

drukuj
poleca 66% 86 głosów

Soja – jest to ciepłolubna roślina motylkowa, jej udział w światowej produkcji tłuszczów przekracza 25%. Uprawiana jest głównie dla pozyskania oleju, a także wytłoków będących dobrą paszą dla zwierząt, bogatą w białka i węglowodany. Uprawia się ją głównie w USA, Chinach, a także w Argentynie i Brazylii.
Rzepak i rzepik – rzepak jest rośliną ozimą uprawianą w strefie klimatu umiarkowanego wilgotnego, natomiast rzepik jest rośliną jarą o mniejszych wymaganiach glebowych i większej odporności na przymrozki. Uprawa tych roślin rozwinęła się tam, gdzie nie udają się inne uprawy roślin oleistych.
Palma olejowa – dostarcza ok. 25% światowej produkcji tłuszczów roślinnych. Uprawia się ją w klimacie gorącym i wilgotnym strefy międzyzwrotnikowej. Owocuje cały rok, lecz barierą w rozwoju upraw są wysokie koszty założenia plantacji. Największym producentem owoców palmy olejowej były w latach 1998-2000: Malezja(44% światowej produkcji), Indonezja (30%) oraz Nigeria (8%).
Oliwki europejskie – uprawiane głównie w rejonie Morza Śródziemnego stanowią ok. 90% światowej produkcji, która w 2001 r. wyniosła13,5 mln ton. Główni producenci: Hiszpania (36,5% światowych zbiorów),Włochy (20,5%), Grecja (14,8%), Turcja (4,4%), Tunezja (4,4%).
Orzeszki ziemne – uprawiane w obszarach o klimacie suchym.W roku 2001 ich zbiory wyniosły 34,4 mln ton. Główni producenci to: Chiny (42,4% światowych zbiorów), Indie (18%), Nigeria (8,4%), Stany Zjednoczone (4,7%), Sudan (2,9%) i Indonezja (2,9%).

Przydatne hasło? Tak Nie