profil

Chemia

(52)
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

78 online
poleca78%

Właściwości wody

1. Jest przezroczysta 2. Bez kształtu 3. Nie ma zapachu 4. Bez smaku 5. Jest substancją jodnorodną 6. Ma swoją gęstość 7. Ma określony ciężar 8. Woda jest dobrym rozpuszczalnym składnikiem 9. Woda paruje w każdej temperaturze 10. Woda...

poleca82%

Alkohole, kwasy karboksylowe i estry

1. Pochodne węglowodorów zawierają oprócz atomu węgla i wodoru atomy innego pierwiastka. Każda grupa pochodnych węglowodorów posiada tzw. grupę funkcyjną. Do pochodnych węglowodorów zaliczamy m.in. alkohole. 2. Wzór ogólny alkoholi: R -- OH...

poleca75%

Białka, cukry, tłuszcze - wiedza ogólna

BIAŁKA, CUKRY, TŁUSZCZE Białka Białka to wielkocząsteczkowe biopolimery a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą w długie łańcuchy. Łańcuchy te mogą tworzyć różne struktury, np. Helisę, harmonijkę,...

poleca83%

Budowa i własności wody

W cząsteczce wody następuje przesunięcie elektronów w stronę atomu tlenu. Powoduje to, że atom tlenu ma pewien ładunek ujemny, a atomy wodoru odpowiadający mu ładunek dodatni. Ujemny ładunek atomu tlenu przyciąga dodatnio naładowane atomy wodoru...

poleca79%

Właściwości i zastosowanie białek, tłuszczy i cukrów

Estetyczna praca w załączniku. Białka są to związki zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki. Z tych pierwiastków w organizmie powstają aminokwasy. Białka są składnikiem budulcowym orgsnizmów. Mogą być również źródłem energii. Ponadto...

poleca84%

Związki Organiczne

Związki Organiczne Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie .Maja zdolność do...

poleca84%

Woda jest niezbędna w życiu człowieka- rozprawka

Woda jest to połączenienie wodoru i tlenu. Woda znajduje się wszędzie: w oceanach, morzach, jeziorach, stawach itp. wchodzi w skład przede wszystkim hydrosfery, ale jest ona tagże w atmosferze (para wodna, mgła), litosferze ( gips natularny) i...

poleca84%

Woda a znaczenie jej chemiczne

Bez wody trudno wyobrazić sobie życie na Ziemi. Jest najpopularniejszym związkiem chemicznym występującym na naszej planecie, jest to także jeden z niewielu związków chemicznych, którego wzór znają prawie wszyscy ludzie. Bez wody nie istniałoby...

poleca84%

Alkohole i kwasy karboksylowe

Alkohole, kwasy karboksylowe . Alkohole pochodzą od węglowodorów, w których wodór został zastąpiony grupą wodorotlenową. R - OH R - reszta wodorotlenowa Wpływ alkoholi na organizm człowieka a.) metanol - powoduje utratę wzroku - powoduję...

poleca84%

Białka

Białka Białka – wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek...

poleca83%

Wielocukry

Wielocukry. wielocukrowce, polisacharydy, glikany. Związki organiczne, które hydrolizowane wobec kwasów lub enzymów rozpadają się na wiele cząsteczek cukrów prostych (pentoz lub heksoz). Najważniejszymi polisacharydami są skrobia i...

poleca83%

Znaczenie wody i powietrza w życiu na ziemi.

Znaczenie wody w życiu na Ziemi Woda pokrywa ponad ¾ powierzchni Ziemi. Większość wody, tj. około 97% znajduje się w zasolonych morzach i oceanach, 2% występuje w postaci lodowców i lądolodów, a tylko niecałe 1%...

poleca84%

Znaczenie mikroskładników dla organizmu

Wszytko znajduję sie w załaczniku;)

poleca84%

Chemia życia

1. Z czego zbudowane są organizmy?: a) substancje organiczne: - węglowodany (cukrowce) - tłuszcze stałe i płynne (lipidy) - białka b) substancje nieorganiczne: - sole mineralne - woda 2. Funkcje substancji: a) węglowodany – substancje...

poleca84%

Znaczenie wody oraz powietrza w życiu człowieka i innych organizmów żywych

Referat na temat wody i powietrza. Dostałem z tego 4+.

poleca83%

Tłuszcze i białka

Tłuszcze-mieszaniny estrów wyzszych kwasów karbokylowych i gliceryny; nie rozpuszczaja się w wodzie, po wstrzaśnieciu z woda tworzy się emulsja (zawiesina drobnych kropelek jednej cieczy w drugiej); tłuszcz roslinny jest ziwazkiem...

poleca83%

Tłuszcze

Tłuszcze Tłuszcze (lipidy) są składnikiem komórek ustrojowych, stanowią warstwę ochronną narządów wewnętrznych. Dla organizmu ludzkiego tłuszcze stanowią największe źródło energii, dostarczają bowiem dwa razy więcej kalorii niż białka i...

poleca83%

Witaminy- notatka

Witaminy są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Funkcje witamin obejmują również przemianę tłuszczów i węglowodanów, w energię, prawidłowe działanie wielu...

poleca83%

Tłuszcze

Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia...

poleca83%

NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

Czym one tak właściwie są? Na wstępie trzeba powiedzieć, że NNKT, są to składniki budulcowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza serce i naczynia krwionośne są chronione dzięki tym kwasom. W związku z tym...

poleca83%

Białka

Budowa białek Białka podobnie jak wielocukry, są polimerami naturalnymi. W odróżnieniu od wielocukrów białka zbudowane są z różnych „cegiełek” tzw. Reszt aminokwasowych: H Z O Z –N–CH–C– o symbolu...

poleca82%

Znaczenie wody dla życia na ziemi.

1. Woda - ( H2O) jest to związek chemiczny wodoru z tlenem najpowszechniej występujący na naszej planecie. Właściwości wody: ? bezbarwna ? bezwonna ? bez smaku ? w przyrodzie występuje w trzech stanach skupienia: ciekły - woda (wody...

poleca81%

Tłuszcze i cukry (ściąga)

1. Tłuszcze (glicerydy) to mieszanina estrów gliceryny i wyższych kwasów karboksylowych. 2. Otrzymywanie tłuszczów: tłuszcz woda?gliceryna wyższy kwas 3. Tłuszcze stałe otrzymuje się w reakcji gliceryny z nasyconymi wyższymi...

poleca82%

Tłuszcze,Białka,Cukry

TŁUSZCZE glicerydy C15H35COOH- Palmitynian alkochol (gliceryna) + kwas karb. (tluszcze) ---> tluszcz (ester) + woda GLICERYNA-C3H5(OH)3 PODZIAŁ: 1. ze wzgledu na pochodzenie: zwierzece (smalec,łój,tran) roślinne (slonecznikowy,sojowy) 2. e...

poleca81%

Białka i tłuszcze

Białka Białka to związki złożone z C, H, O, N i S. Ich podstawową jednostką budulcową są aminokwasy. W skład białek wchodzi ok. 20 różnych aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Aminokwasy możemy podzielić na egzogenne i endogenne....