profil

Tłuszcze,Białka,Cukry

poleca 85% 1132 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

TŁUSZCZE glicerydy C15H35COOH- Palmitynian alkochol (gliceryna) + kwas karb. (tluszcze) ---> tluszcz (ester) + woda GLICERYNA-C3H5(OH)3 PODZIAŁ: 1. ze wzgledu na pochodzenie: zwierzece (smalec,łój,tran) roślinne (slonecznikowy,sojowy) 2. e wzgledu na stan skupienia -tale nasycone (maslo,smalec) ciekle nienasycone(olej,tran) Tluszcz +H2O--->gliceryna+Kwas tluszczowy

BIAŁKA polipeptydy PODZIAŁ BIAŁEK: proste(proteiny,globuiny,albuminy) złożone(proteidy,np. fosfoproteidy

CUKRY Cn(H20)m -węglowodory,sacharydy,cukrowce(wegiel,wodor,tlen) Podział: 1.Cukry proste monosacharydy to glukoza i fruktoza (C6H206) 2. Disacharydy(dwucukry) to sacharoza,maltoza,laktoza(C12H22O11) 3.Wielocukry polisacharydy to skrobia,celuloza,glikogen (C6H10O5)n Olej roślinny odbrawienie wody bromowej | ulega rozkładowi,pary akroleiny drazniaca Białko jaja ogrzewając-zwegla się (wegiel,wodor) Roztwor wodorotlenku sodu do mleka-wydziela się azot(amoniak) Białko scina się i żółknie(roztwor kwasu azotowego V)reakcja ksanto a pod wpływem wodorotlenku miedzi II scielo i na ciemnoniebieskie (biuretowa) Cukier dodaj siarkowy VI ,żółknie i staje się czarny potem,pochlania wode
Proba tommera(glukoza do goracej wody miedzi II na ceglasto) Próba Tollensa-z tlenku srebra w obecności glukozy wytraca się czyste srebro. Roślinny od zwierzęcego-roslinny odbarwia zolta lub fioletowy
SKROBIA-maka ziemniaczana(bulwy ziemniakow,nasiona zboz) Sacharoza-cukier trzcinowy,cukier buraczany

OBECNOSC pierwisatkow w bialkach: WEGIEL,WODOR,TLEN:podgrzewając wysuszone bialko substancja zwegla się a na scinkach probowki pojawia się skroplona para wodna.OBECNOSC AZOTU:mleko zalewamy zasada sodowa u wylotu probowki pojawia się gas o nieprzyjemnym zapachu amoniak. OBECNOSC SIARKI: Bialko jajka zalewamy rozpuszczalna wosla ołowiu lub srebra,powstaje czarny osad ołowiu. WŁAŚCIWOŚCI: Koagulacja i peptyzacja,efekt tyndalla-roztwor bialka jest roztworem koloidalnym tzn czasteczki substancji rozproszonej(bialka) sA znacznie wieksze od czasteczek rozpuszczalnika wody. Promienie świetlne przechodząc przez roztwor rozpraszaja się na czasteczkach bialka tworząc stozek.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta