profil

Białka w diecie człowieka

poleca 85% 545 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

BIAŁKA W DIECIE CZŁOWIEKA

W przeciągu całego naszego życia przyjmowane pożywienie - lub jego brak- determinuje w znacznym stopniu czy prawidłowo rozwijamy się fizycznie, czy nasze organizmy są w stanie funkcjonować i czy mamy dostateczną ilość energii do spełniania codziennych zadań.

Wszystkie pokarmy składają się z podstawowych składników odżywczych określanych jako białka, węglowodany, oraz tłuszcze.Poza tym pokarm może zawierać błonnik, wodę, witaminy i mikroelementy.Właśnie sposób przyjmowania tych elementów- ich ilość i stosunek jednych do drugich- odgrywają istotną rolę w determinowaniu poziomu wzrostu i energii.

Bialka zawierają węgiel, wodór i tlen, a poza tym azot i pewne podstawowe mikroelementy.Samo białko składa się z łańcuchów jednostek czy substancji o nazwie aminokwasy.Można je opisać jako cegiełki budujące nasze ciało.Organizm zawiera 20 aminokwasów, z których 12 potrafi sam zsyntetyzować czyli zbudować z przyjmowanego pożywienia, a 8 musi pochodzić bezpośrednio z pokarmu.Białka pochodzące z różnych zródeł zawierają różne rodzaje aminokwasów.

Skoro białko występuje we wszystkich żywych tkankach wynika stąd, że jego zródłem są zwierzęta i rośliny.Ze względu na na swój specyficzny zestaw aminokwasów białko zwierzęce uważa się za białko klasy pierwszej lub białko kompletne. jednakże ponireważ pożywienie zawiera różne kombinacje aminokwasów możliwe jest zestawienie różnorakich potraw roślinnych w celu zaspokojenia wymogów organizmu.Na przykład efekt taki otrzymujemy łącząc amonokwasy występujące w różnych podrobach z aminokwasami w produktach zbożowych.

Trudno ocenić jaką ilość białka powinna zawierać nasza codzienna dieta- wartość ta, podobnie jak wszystkie elementy diety, może być bardzo różna w zależności od pewnych czynników.Ogólne zalecenia żywieniowe podają, że ludzie, którzy nie osiągneli jeszcze pełnej dojrzałości fizycznej powinni obliczać swoje zapotrzebowanie na białko zgodnie z zasadą, iż na każdy kilogram masy ciała potrzebują 4 gr białka

Jeśli ktoś zjada więcej białka niż wynoszą potrzeby organizmu w zarysie budowy lub regeneracji tkanek, jego nadmiar zostanie w końcu zmieniony w tłuszcz i zmagazynowany.Z drugiej strony jeślui dieta jest uboga w białko- nawet jeśli inne składniki występują w dostatecznej ilości- organizm zacznie zużywać aminokwasy wykorzystane do budowy niego samego.Najpierw zostaną rozłożone i wykorzystane aminokwasy w tkance tłuszczowej, dlatego właśnie ludzie spożywający za mało białek mają wątły wygląd.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty