profil

Chemia

(52)
Lista
Polecamy | Najnowsze
poleca85%

Nie ma życia bez wody

Zasiedlenie lądu przez rośliny i zwierzęta łączy się ściśle z gospodarzeniem wodą przez poszczególnych osobników. Skomplikowane systemy oszczędnego gospodarowania wodą wykształcają się bardzo powoli, dlatego pierwsze lądowe rośliny i zwierzęta nie...

poleca83%

"Tłuszcze" - referat

Tłuszcze - zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość tłuszczów nie ma zapachu,...

poleca84%

Białka i tłuszcze

Białka Białka to związki złożone z C, H, O, N i S. Ich podstawową jednostką budulcową są aminokwasy. W skład białek wchodzi ok. 20 różnych aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Aminokwasy możemy podzielić na egzogenne i endogenne....

poleca85%

Związki organiczne

Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Maja zdolność do łączenia się w duże...

poleca85%

Znaczenie wody oraz powietrza w życiu człowieka i innych organizmów żywych

WODA Jest to jeden z dwóch składników niezbędna do życia na Ziemi. Jej symbol chemiczny to H2 O (tlenek wodoru). Jest to ciecz bez smaku i zapachu. Temperatura krzepnięcia wynosi 0 o C, a wrzenia 100 o C. WYSTĘPOWANIE WODY NA ZIEMI...

poleca85%

Znaczenie wody i powietrza w życiu na ziemi.

Woda pokrywa ponad ¾ powierzchni Ziemi. Większość wody, tj. około 97% znajduje się w zasolonych morzach i oceanach, 2% występuje w postaci lodowców i lądolodów, a tylko niecałe 1% stanowi woda znajdująca się w jeziorach, stawach, rzekach,...

poleca85%

Znaczenie wody dla życia na ziemi

1. Woda - (H2O) jest to związek chemiczny wodoru z tlenem najpowszechniej występujący na naszej planecie. Właściwości wody: - bezbarwna - bezwonna - bez smaku W przyrodzie występuje w trzech stanach skupienia: - ciekły - woda (wody...

poleca81%

Właściwości wody

1. Jest przezroczysta 2. Bez kształtu 3. Nie ma zapachu 4. Bez smaku 5. Jest substancją jodnorodną 6. Ma swoją gęstość (1g/cm3) 7. Ma określony ciężar 8. Woda jest dobrym rozpuszczalnym składnikiem 9. Woda paruje w każdej...

poleca85%

Ściąga - tłuszcze

Tłuszcze: Pierwiastki wchodzące w skład organizmy człowieka: a) podstawowe: C,H,O,N, Ca, P (99%), b) makroskładniki- Na, K, Mg, S, Cl (0.9%), c) mikroskładniki: Fe, Cu, Zn, mn, Co, F (0.1%). Białka- rola budulcowa, budują niektóre zmysły-...

poleca85%

NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

Czym one tak właściwie są? Na wstępie trzeba powiedzieć, że NNKT, są to składniki budulcowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza serce i naczynia krwionośne są chronione dzięki tym kwasom. W związku z tym...

poleca85%

Białka

Białka Białka – wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek...

poleca85%

Tłuszcze,Białka,Cukry

TŁUSZCZE glicerydy C15H35COOH- Palmitynian alkochol (gliceryna) + kwas karb. (tluszcze) ---> tluszcz (ester) + woda GLICERYNA-C3H5(OH)3 PODZIAŁ: 1. ze wzgledu na pochodzenie: zwierzece (smalec,łój,tran) roślinne (slonecznikowy,sojowy) 2. e...

poleca85%

Cukry, tłuszcze, białka, dwucukry

Polisacharydy-zbudowane z wielu czasteczek monosacharydow, nie sa toksyczme. W odroznieniu od monosacahrydow i disacharydow,nierozp. sie w wodzie i nie maja slodkiego smaku. Stanowia material zapasowy lub budolcowy roslin. SKROBIA-maka...

poleca92%

Witamina D

WITAMINA D Witaminy są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementów diety, ponieważ sam organizm nie...

poleca85%

Znaczenie mikroskładników dla organizmu

Wszytko znajduję sie w załaczniku;)

poleca85%

Znaczenie makroskładników dla organizmu

W załączniku wszystko się znajduje naprawdę polecam;)

poleca85%

Chemia życia

1. Z czego zbudowane są organizmy?: a) substancje organiczne: - węglowodany (cukrowce) - tłuszcze stałe i płynne (lipidy) - białka b) substancje nieorganiczne: - sole mineralne - woda 2. Funkcje substancji: a) węglowodany – substancje...

poleca85%

Chemiczne składniki komórki.

Wszystkie komórki roślinne i zwierzęce mają podobny skład chemiczny. Zbudowane są z : - substancji organicznych , tj. białek , tłuszczów , węglowodanów; - substancji nieorganicznych , tj. wody , soli mineralnych. Substancje zbudowane są z...

poleca85%

Tłuszcze

Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia...

poleca84%

Białka

Budowa białek Białka podobnie jak wielocukry, są polimerami naturalnymi. W odróżnieniu od wielocukrów białka zbudowane są z różnych „cegiełek” tzw. Reszt aminokwasowych: H Z O Z –N–CH–C– o symbolu...

poleca82%

Właściwości wody

Również charakterystyczną właściwością wody jest wzrost jej objętości w chwili zamarzania. Ze 100 ml wody powstaje 109 ml lodu, a więc gęstość lodu jest mniejsza niż wody. Proces zamiany wody w parę i ponowne przeprowadzenie pary w wodę przez...

poleca85%

Wielocukry

Wielocukry. wielocukrowce, polisacharydy, glikany. Związki organiczne, które hydrolizowane wobec kwasów lub enzymów rozpadają się na wiele cząsteczek cukrów prostych (pentoz lub heksoz). Najważniejszymi polisacharydami są skrobia i...

poleca85%

Czy wiesz co jesz ?

Czy wiesz co jesz ? Odpowiedź na powyższe pytanie wydawałaby się prostą . Ale sensem tego pytania wydaje mi się fakt zwrócenia uwagi na to co powinniśmy jeść , i na to co w tym jedzeniu się znajduje , a nie to co dosłownie jemy . Dzienne...

poleca85%

Woda w przyrodzie

Woda w Przyrodzie Woda - H2O - związek tlenu i wodoru. Biorąc pod uwagę fakt, że bez niej nie mogłoby istnieć życie na naszej planecie, oraz że jest to substancja występująca w największej ilości, można...

poleca85%

Aminokwasy

Aminokwasy egzogenne, aminokwasy, które organizm musi pobrać ze środowiska zewnętrznego, gdyż nie potrafi ich zsyntetyzować. Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i...

poleca84%

Alkohole i kwasy karboksylowe

Alkohole, kwasy karboksylowe . Alkohole pochodzą od węglowodorów, w których wodór został zastąpiony grupą wodorotlenową. R - OH R - reszta wodorotlenowa Wpływ alkoholi na organizm człowieka a.) metanol - powoduje utratę wzroku - powoduję...

poleca91%

Kapsaicyna

Dlaczego papryczki chili są tak ostre i co ugasi pragnienie po zjedzeniu tych właśnie papryczek? Taki temat został poruszony w programie ?Clever - widzisz i wiesz?. Ja chciałbym się skupić na substancji, która nadaje tę ostrość i dokładnie ją...

poleca85%

Woda jest niezbędna w życiu człowieka- rozprawka

Woda jest to połączenienie wodoru i tlenu. Woda znajduje się wszędzie: w oceanach, morzach, jeziorach, stawach itp. wchodzi w skład przede wszystkim hydrosfery, ale jest ona tagże w atmosferze (para wodna, mgła), litosferze ( gips natularny) i...

poleca90%

Glikozynolany. Bioflawonoidy

GLIKOZYNOLANY pobrane z pozywieniem w duzych ilosciach moga wywierac dzialanie niekorzystne dla zdrowia. Zjawiska takie wystepuja jedynie u zwierzat roslinozernych, u czlowieka natomiast nie maja miejsca. Niewielkie ilosci glikozynolanow maja...

poleca85%

Woda

Pojęcie Woda-tlenek wodoru (nazwy systematyczne IUPAC: monotlenek diwodoru, oksydan) - związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych (pokojowych) w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a...

poleca85%

Tłuszcze i cukry (ściąga)

1. Tłuszcze (glicerydy) to mieszanina estrów gliceryny i wyższych kwasów karboksylowych. 2. Otrzymywanie tłuszczów: tłuszcz woda?gliceryna wyższy kwas 3. Tłuszcze stałe otrzymuje się w reakcji gliceryny z nasyconymi wyższymi...

poleca85%

Białka

JEST TO POPRAWIONA PRACA SIWUNI161991 Białka są to bardzo skomplikowane związki chemiczne, stanowiące zasadniczy i niezbędny element budowy każdej komórki. Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki, hormony, enzymy, ciała...

poleca85%

Alkohole, kwasy karboksylowe i estry

1. Pochodne węglowodorów zawierają oprócz atomu węgla i wodoru atomy innego pierwiastka. Każda grupa pochodnych węglowodorów posiada tzw. grupę funkcyjną. Do pochodnych węglowodorów zaliczamy m.in. alkohole. 2. Wzór ogólny alkoholi: R -- OH...

poleca85%

Węgiel kamienny

Węgiel kamienny Węgiel kamienny to jeden z węgli kopalnych zawierający 78-92% pierwiastka węgla (do węgla kamiennego zalicza się też antracyt zawierający do 97% węgla). Barwa czarna. Zwarty, kruchy. Przy spalaniu daje długi, błyszczący płomień....

poleca85%

Jakby wyglądało życie gdyby...

... woa krzepła w temperaturze -90C, a wrzała w -10C. Moim zdaniem nie istniałyby wtedy lądy. Wszystko pokrywałaby woda, która nigdy by nie zamarzła. W związky z tym nie istniałoby życie na Ziemi. Nie byłoby lodowców nawet na biegunach. Nie...

poleca85%

Dlaczego mydło myje?

Praca jest w załącznikach - miłego czytania ;) Nie zamieszczam tutaj, bo są w niej wykresy i obrazki ;)

poleca85%

Witaminy- notatka

Witaminy są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Funkcje witamin obejmują również przemianę tłuszczów i węglowodanów, w energię, prawidłowe działanie wielu...

poleca84%

Alkeny, alkany, alkiny - ściąga

1. Związki organiczne są to substancje zawierające w swym składzie węgiel. Wyjątki (związki chemiczne, które mimo iż posiadają w cząsteczce węgiel nie są organicznymi) * tlenki węgla: CO i CO2 * kwas węglowy: H2CO3 * węglany * węgliki * kwas...

poleca84%

Właściwości i zastosowanie białek, tłuszczy i cukrów

Estetyczna praca w załączniku. Białka są to związki zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki. Z tych pierwiastków w organizmie powstają aminokwasy. Białka są składnikiem budulcowym orgsnizmów. Mogą być również źródłem energii. Ponadto...

poleca85%

Tłuszcze

Tłuszcze Tłuszcze (lipidy) są składnikiem komórek ustrojowych, stanowią warstwę ochronną narządów wewnętrznych. Dla organizmu ludzkiego tłuszcze stanowią największe źródło energii, dostarczają bowiem dwa razy więcej kalorii niż białka i...

poleca85%

Tłuszcze i białka

Tłuszcze-mieszaniny estrów wyzszych kwasów karbokylowych i gliceryny; nie rozpuszczaja się w wodzie, po wstrzaśnieciu z woda tworzy się emulsja (zawiesina drobnych kropelek jednej cieczy w drugiej); tłuszcz roslinny jest ziwazkiem...

poleca85%

Budowa i własności wody

W cząsteczce wody następuje przesunięcie elektronów w stronę atomu tlenu. Powoduje to, że atom tlenu ma pewien ładunek ujemny, a atomy wodoru odpowiadający mu ładunek dodatni. Ujemny ładunek atomu tlenu przyciąga dodatnio naładowane atomy wodoru...

poleca83%

Cukry proste

Cukry proste, jednocukry, monosacharydy ? cukry są to sacharydy zbudowane z jednej jednostki cukrowej, zawierające przeważnie od 3 do 7 atomów węgla w cząsteczce i nie ulegają hydrolizie do cukrów prostszych. Wszystkie cukry proste łatwo...

poleca85%

Woda

Woda Woda -wchodzi w skład organizmów -pełni funkcję środowiska życia -umożliwia przemianę materii -jest składnikiem pożywienia Woda z chemicznego punktu widzenia Woda jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji w...

poleca85%

Obieg niektórych pierwiastków i związków w przyrodzie (Wegiel, Azot i Wody)

OBIEG WEGLA- w przyrodzie mamy roznorodne zrodla wegla np. dwutlenek wegla, wegiel kamienny, wegiel brunatny, ropa naftowa, gaz ziemny i weglany wapnia. Rośliny do procesu fotosyntezy wykorzystuja wegiel z zasobow CO2. Z pokarmem roślinnym wegiel...

poleca85%

Białka

Białka sa to bardzo skomplikowane zwiazki chemiczne, stanowiace zasadniczy i niezbędny element budowy każdej komórki. Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki,hormony,enzymy,ciała odpornościowe itp.W skład białka wchodzi kilka...

poleca85%

Woda naturalna, wody mineralne

Woda, czyli tlenek wodoru (wg obecnej nomenklatury IUPAC - oksydan) to związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych (pokojowych) w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określamy mianem pary wodnej a w stałym stanie...

poleca81%

Białka, cukry, tłuszcze - wiedza ogólna

BIAŁKA, CUKRY, TŁUSZCZE Białka Białka to wielkocząsteczkowe biopolimery a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą w długie łańcuchy. Łańcuchy te mogą tworzyć różne struktury, np. Helisę, harmonijkę,...

poleca82%

Białka, cukry i tłuszcze

Podobnie jak maszyna, organizm ludzki potrzebuje do pracy stałych dostaw energii. Energia jest potrzebna do pracy mięśni i do produkowania nowych związków biochemicznych, bez których wzrost i regeneracja komórek i tkanek byłyby niemożliwe. Jest...

poleca84%

Negatywne skutki działania niektórych substancji chemicznych na organizm człowieka.

Niebezpieczeństwo związane z substancjami wpływającymi na psychikę człowieka drastycznie wzrosło w wyniku postępu technicznego, zwłaszcza w dziedzinie transportu i chemii. Poważne kłopoty pojawiły się w różn7ych krajach, gdy zaczęto importować...