profil

Witaminy- notatka

poleca 85% 2084 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Witaminy są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Funkcje witamin obejmują również przemianę tłuszczów i węglowodanów, w energię, prawidłowe działanie wielu enzymów, współudział w procesie odnowy uszkodzonych tkanek, tworzenie hormonów, przeciwciał, krwinek, budowa materiału genetycznego itd. Zdecydowana większość witamin nie może być syntetyzowana przez nasze organizmy, dlatego też muszą być dostarczane z pożywieniem. W roku 1912 polski biochemik Kazimierz Funk nazwał składnik żywności witaminą

Witaminy dzielą się na dwie grupy:
- rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K),
- rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H).

Une vitamine est une substance organique, ncessaire en dose infinitsimale au mtabolisme des organismes animaux et donc de l'homme. Les vitamines sont des indispensables complments des changes vitaux. C'est une molcule organique, un coenzyme (molcule qui participe au site actif d'une enzyme), qui renferme un ou plusieurs radicaux indispensables ? la synth?se d'une enzyme ou d'une
hormone. L'organisme n'tant pas capable de les synthtiser, ou en quantit insuffisante, elles doivent ?tre apportes rguli?rement et en quantit suffisante par l'alimentation.

Awitaminoza - schorzenie polegające na niedoborze witaminy lub ich zestawu; powoduje różne zakłócenia przemiany materii z objawami charakterystycznymi dla poszczególnych witamin.

Hiperwitaminoza - zespół objawów chorobowych wywołany nadmiarem witamin w organizmie, dotyczy on przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Przeciwieństwo awitaminoza.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta