profil

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

poleca 85% 347 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Funkcje:
Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję
Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek
Środowisko procesów życiowych
Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca, F, I, Fe i innych
Umożliwia usuwanie produktów przemiany materii z organizmu (z moczem)
Utrzymuje odpowiednie ciśnienie
Niezbędna do trawienia i wchłaniania (formowanie kęsów, przesuwanie treści pokarmowej)
Udział w regulacji temperatury ciała (dobry przewodnik – umożliwia wymianę ciepła w organizmie, chroni go przed przegrzaniem usuwając nadmiar ciepła z potem)
Pełni funkcję ochronną np. rdzenia kręgowego, płodu, zapewnia odpowiednią ruchliwość stawów i możliwość przesuwania się narządów w jamie brzusznej (np. podczas oddychania)

Czynniki wpływające na zapotrzebowanie:
Wiek (młodszy – większe)
Temperatura i wilgotność powietrza (upały, duża wilgotność – zapotrzebowanie wzrasta 3-10l/dobę)
Intensywność wysiłku fizycznego (większy wysiłek – większe zapotrzebowanie)
Stany chorobowe (gorączka, biegunka, wymioty, cukrzyca, zwiększone wchłanianie płynów)
Rodzaj diety (im więcej jemy – tym więcej powinniśmy pić)

Zapotrzebowanie na wodę:
Wzrost wartości energetycznej pożywienia (większa ilość składników odżywczych musi być metabolizowana)
Rodzaj spożywanej diety:
Duża zawartość biała – zwiększa diurezę
Duża ilość błonnika – zwiększa straty wody z kałem
Duża ilość Na+ - zwiększa diurezę
Kofeina – zwiększa diurezę, bo mniejsza resorpcję wody w nerkach
Alkohol – zwiększa diurezę, bo hamuje wazopresynę

Równowaga kwasowo – zasadowa:
Częściej występuje zakwaszenie ustroju niż alkaloza
Objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu: zmęczenie, nadciśnienie, bóle głowy, utrata apetytu, apatia, zaburzenia przemiany materii, zła cera
Długotrwała kwasica sprzyja powstawaniu: schorzeniom skóry, nadciśnienia, cukrzycy, kamicy nerkowej
Produkty alkalizujące: warzywa, owoce, mleko, fasola
Produkty zakwaszające: mięso, drób, jaja, ryby, produkty zbożowe, groch, soja

Utrzymanie stałego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych:
System buforów krwi i tkanek (łączenie jonów H+ z buforami krwi np. z hemoglobiną)
Wydalanie nadmiaru CO2 przez płuca
Wydalanie kwasów lub zasad przez nerki
Wytwarzanie amoniaku

Równowaga wodno – elektrolitowa: stan, w którym wszystkie elektrolity są rozmieszczone w przestrzeniach wodnych organizmu w granicach ich fizjologicznych stężeń.
Równowaga kwasowo – zasadowa: prawidłowe rozmieszczenie jonów wodorowych w przestrzeniach wodnych ustroju, warunkujące odpowiednie pH


Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty