profil

Dieta

poleca 85% 876 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Są diety odchudzające, są i takie, które pomagają leczyć różne dolegliwości. Ale czy jedzenie wpływa na nastrój człowieka? Tak! Okazuje się, że pewne składniki pokarmowe mogą wywoływać stan przygnębienia, inne - wręcz euforię.

Laboratoria na całym świecie od lat badają wpływ substancji zawartych w pożywieniu na funkcjonowanie naszego organizmu. Zostało udowodnione, że mózg człowieka nie funkcjonuje bez odpowiedniej dawki glukozy. Dobrze odżywiony działa sprawnie, m.in. produkuje odpowiednie ilości serotoniny - neuroprzekaźnika, który znajduje się w każdej komórce układu nerwowego. To właśnie serotonina odpowiada za nasz nastrój, wytrzymałość na ból i... apetyt. Gdy czujemy się rozdrażnieni lub apatyczni, to znak, że mózg jest głodny, a w konsekwencji wytwarza zbyt mało serotoniny. Dlatego musimy zadbać o to, by jej poziom we krwi był odpowiedni. Jak to zrobić? Należy jeść przede wszystkim produkty zawierające substancje odżywcze, które nasz organizm w procesie przemiany materii zamieni na glukozę, czyli pokarm dla naszego mózgu. Najkorzystniejsze są węglowodany złożone. Podczas trawienia ulegają one powolnemu rozpadowi, dlatego stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo i utrzymuje się na jednakowym poziomie. Dzięki temu mózg ma stały dopływ pożywienia. Najlepsze źródła węglowodanów złożonych to warzywa, pełnoziarniste pieczywo, nieoczyszczony ryż, kasze i makarony z pszenicy tzw. durum.
Bezcenne składniki:Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są nie tylko węglowodany, ale też:witaminy z grupy B,które łagodzą napięcie, dodają energii, uczestniczą (głównie wit.B6) w syntezie serotoniny.Źródło:drożdże,kasze,ryby,ciemne pieczywo, warzywa zielone, kiełki.Magnez utrzymuje właściwe napięcie w komórkach nerwowych, lepiej wchłania się w obecności wapnia i witaminy B6.Źródło:produkty zbożowe,nasiona, orzechy,warzywa zielone. Wapń reguluje pracę nerwów i wpływa na poziom żeńskich hormonów, od których zależy też dobry nastrój kobiety. Źródło: mleko i jego przetwory.


Ostrożnie ze słodyczami:Wprawdzie po zjedzeniu cukierka nastrój się nam poprawia, ale na krótko, i następuje gwałtowny spadek formy.Znajdujące się w słodyczach cukry proste są szybko wchłaniane. Mózg ożywia się, ale energii starcza mu na chwilę.Ponadto,jeśli zaspokajamy apetyt słodyczami, nie jemy innych, niezbędnych dla zdrowia produktów.Osoby,które kilka razy dziennie jedzą słodycze, częściej odczuwają zmęczenie, zdenerwowanie, nawet złość. Na czarnej liście produktów,które źle wpływają na nerwy, jest mocna kawa i herbata (jeśli już, to pij je z mlekiem) oraz alkohol (jeden kieliszek wina to norma, której lepiej nie przekraczać), bo wszystkie te produkty niszczą witaminy z grupy B.Lepiej też ograniczyć żółte sery. Zawierają dużo fosforu, który utrudnia przyswajanie magnezu.
Szybka pomoc:Gdy zaczynasz odczuwać gwałtowne pogorszenie nastroju, zjedz banana lub kawałek czarnej czekolady (najlepiej takiej, która zawiera od 70% kakao).Zawarte w bananach węglowodany dostarczą komórkom niezbędnej energii i witamin, w tym sporo z grupy B.Natomiast czekolada m.in. pobudza wydzielanie serotoniny, powoduje uczucie zadowolenia, dostarcza energii.
Przykładowe menu
• Pierwsze śniadanie: szklanka chudego mleka z musli z płatków jęczmiennych, orzechów, suszonych owoców.
• Drugie śniadanie: dwie kostki czekolady (najlepiej gorzkiej) lub filiżanka mało słodkiego kakao albo deser kakaowo-bananowy (przepis w ramce).
• Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z ciemnego pieczywa, łosoś pieczony w folii, sałata.
• Podwieczorek: filiżanka słabej herbaty (a lepiej naparu z melisy lub rumianku), kilka orzechów.
• Kolacja: makaron ugotowany al’dente z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią, szałwią, melisą.
• Przed snem: pół banana, szklanka ciepłego mleka.
Rozweselający deser:Składniki(na jedną porcję):l-2 łyżki niesłodzonego kakao,l płaska łyżka cukru wanilinowego, l łyżeczka mączki ziemniaczanej,l szklanka mleka,l banan,l łyżka pokruszonych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania: Kakao wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną oraz zimnym mlekiem. Stale mieszając, podgrzej na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do gorącego kremu dodaj pokrojony w plasterki banan i orzechy. Wystudź, wstaw do lodówki na 15 minut.
Dieta leczy reumatyzm
Narzekasz na silne bóle i sztywnienia stawów? Zmień swój codzienny jadłospis! To pomoże ci złagodzić dolegliwości reumatyczne i odzyskać dobre samopoczucie.

Reumatoidalne zapalenie stawów, zwane do niedawna gośćcem, to przewlekły stan zapalny, który odpowiada za dotkliwy ból, sztywnienie oraz ograniczenie ruchomości stawów. Wśród przyczyn reumatyzmu wymienia się: czynniki genetyczne i hormonalne, palenie papierosów.
Niektóre schorzenia reumatyczne mogą mieć też tło alergiczne. Okazuje się bowiem, że pewne składniki pokarmowe, wywołujące katar sienny czy ataki astmy, mogą też powodować dolegliwości stawów. Dlatego niektóre choroby reumatyczne leczy się nie tylko farmakologicznie.Z jadłospisu trzeba wyeliminować te pokarmy, które zaostrzają objawy. W ten sposób można złagodzić dolegliwości na tyle, by stopniowo zmniejszyć dawki, a z czasem nawet odstawić leki przeciwzapalne. Taką decyzję powinien jednak podjąć lekarz.
Morze ryb:W leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów najlepsze efekty daje dieta wegetariańska, wzbogacona w tłuste ryby z zimnych mórz. W rybim mięsie jest dużo cennego wapnia, jodu i dobrze przyswajalnego białka. Jednak przede wszystkim jest to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią serce, usprawniają funkcje mózgu i poprawiają ruchomość stawów. W jadłospisie powinny się więc znaleźć makrela, łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk. Jedz je regularnie, najlepiej 150-200 g dziennie.
Kwasy omega-3, ale i działającą przeciwzapalnie witaminę E, znajdziesz też w siemieniu, oleju lnianym, oliwie z oliwek, orzechach włoskich.
Warzywa i owoce:Wskazane są krótko gotowane albo surowe warzywa: sałata, kapusta, ogórki, por, brokuły, marchew, buraki, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki. Jedz borówki, żurawinę, ciemne winogrona, jagody, czarną porzeczkę, czerwone jabłka. Pij soki owocowe i warzywne, herbatki owocowe i ziołowe.
Warzywa i owoce dostarczają mnóstwo witaminy C (uczestniczy ona w wytwarzaniu kolagenu oraz odpowiada za kondycję stawów i ścięgien), a także bioflawonoidów. Substancje te wymiatają z organizmu wolne rodniki, które inicjują i podtrzymują stan zapalny. Dobroczynny wpływ na stawy mają również czosnek oraz cebula. Zawierają one cenne związki siarkowe, które ograniczają wytwarzanie hormonów podtrzymujących stan zapalny.


Przyprawy:Właściwości takie ma np. herbatka imbirowa: obierz i utrzyj 1 cm korzenia imbiru, zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min. Przecedź, dodaj łyżeczkę miodu. Pij 3-4 razy dziennie przed posiłkiem. Świeży imbir można zastąpić łyżeczką sproszkowanego.
Pożądany kolagen:Wzbogać jadłospis o produkty obfitujące w kolagen, który ogranicza aktywność enzymów prozapalnych i ułatwia regenerację zmienionych chorobowo kości i stawów. Polub więc galaretkę owocową i rybę w galarecie. Możesz też sięgać po sproszkowaną chrząstkę rekina lub hydrolizaty kolagenu (do kupienia w aptece).
Test osobisty:Wśród lekarzy zajmujących się chorobami reumatycznymi nie ma jednoznacznej opinii, które produkty mogą zaszkodzić danej osobie, a które nie. Jak więc ułożyć swój jadłospis?
Najlepiej sprawdzić, co w twoim przypadku źle wpływa na stawy. Najpierw odstaw na tydzień jeden z podejrzanych produktów i obserwuj, czy dolegliwości się zmniejszają. Jeśli tak, jest prawie pewne, że “wróg” twoich stawów został namierzony. Natomiast jeśli mimo rezygnacji z jakiegoś produktu, dolegliwości nie mijają, po kilku dniach znów możesz włączyć go do diety.
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS
Śniadanie:
• Sałatka z makreli
100 g wędzonej makreli, cebula, 2 ogórki kwaszone, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki estragonu, pieprz
Mięso oddziel od skórki i ości, a następnie drobno pokrój. Cebulę posiekaj, ogórki zetrzyj na tarce. Wymieszaj składniki. Sałatkę dopraw estragonem i pieprzem.
II śniadanie:
• Muesli z owocami
2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki palonej kaszy gryczanej, łyżka rodzynek, 2 łyżki siemienia lnianego
Zmiksuj składniki. Mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu. 3 łyżki muesli dodawaj do owoców (wybierz np. jagody, truskawki świeże lub mrożone) i skrop sokiem z cytryny.

Obiad:
• Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym
• Surówka z kwaszonej kapusty, marchewki i jabłka doprawiona olejem lnianym
• Łosoś pieczony w folii z marchewką i pietruszką
15 dag świeżego łososia, pokrojona w plasterki marchewka i pietruszka, łyżka oleju lnianego, łyżka posiekanej natki, cytryna, estragon, pieprz biały
Rybę skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz estragonem i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki, aby nabrała aromatu. Następnie kawałki ryby ułóż na folii aluminiowej, połóż na nich plasterki marchewki i pietruszki. Rybę z warzywami szczelnie owiń folią, ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, piecz ok. 40 min. Na koniec posyp natką pietruszki.
Podwieczorek:
• Galaretka z owocami
1/2 szklanki mrożonych truskawek lub jagód, 1/2 szklanki czarnej porzeczki, 3/4 szklanki soku z aronii, opakowanie żelatyny
Sok wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. W wysokim naczyniu ułóż owoce, zalej galaretką, ostudź.
Kolacja:
• Surówka po hindusku
2 marchewki, 1/2 małej cebuli, łyżka posiekanej pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżeczka oliwy, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, estragon
Marchew zetrzyj na tarce, dodaj posiekane cebulę i natkę. Sałatkę dopraw oliwą, sokiem z cytryny i estragonem. Na pół godziny przed podaniem wstaw do lodówki.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 8 minut