Chów-zapewnienie odpowiednich warunków do rozwoju i utrzymywania produkcji zwierzęcej. Prowadzony w celu produkcji mleka i mięsa, dostarcza wełny, jedwabiu, skór, kości.(Bydło, trzoda chlewna).
Hodowla-ulepszanie istniejących lub tworzenie nowych ras zwierząt, gat. roślin(doświadczenia genetyczne)
Rolnictwo intensywne-charakterystyczne dla krajów rozwijających się o dużej gęstości zaludnienia. Duże nakłady finansowe, wypas warunki, maszyny, nawozy itp.-wzrost plonów pomimo stałego obszaru.
Rolnictwo ekologiczne-nawozy naturalne, zero chemii.
Rolnictwo plantacyjne-wyspecjalizowane w produkcji określonych roślin (duże obszary), kawa, herbata, ryż, bawełna; Ameryka Łacińska, Afryka, Azja( - duże koszty)
Rośliny międzyzwrotnikowe-cytrusy, winorośle, oliwki, kukurydza, pszenica, bawełna, tytoń.
Wyżywienie ludzi:
Obfite wyżywienie- >2700kcal; >80g białka/dobę; wysoko rozwinięte kraje, cześć średnio, PL
Skromne wyżywienie- 2300-2700kcal, 50-80g białka/dobę; średnio rozwijające i rozwijające się: Brazylia, Chiny, Kolumbia.
Niedostateczne wyżywienie- <2300kcal, <50g białka/dobę; kraje 3-go świata, Sri Lanka, Indie, Etiopia, Czad.
Czynniki Przyrodnicze- ukształtowanie powierzchni ?npm, klimat, gleby, woda, temp.
Czynniki poza przyrodnicze- melioracje, siła robocza, własność ziem, wielkość gospodarstw, poziomy kultury rolnej, polityka państw., uwarunkowania międzynarodowe.
Równik- bananowiec, ryż, kakaowiec, kukurydza, herbata.
Podrównikowa- bananowiec, ryż, kukurydza, herbata, tytoń.
Zwrotnikowa- ryż, kukurydza, herbata, tytoń, owoce cytrusowe
Podzwrotnikowa- winorośl, pszenica, jęczmień, rzepak, soja.
Um. Ciepły- pszenica, jęczmień, ziemniak, chmiel, len, kapusta.
Um. Chłodn.- ziemniak, chmiel, kapusta, owies, żyto.