profil

Tłuszcze proste

poleca 52% 90 głosów

Tłuszcze proste obejmują tłuszcze właściwe i woski.

W tłuszczach właściwych (trójglicerydach) alkoholem jest glicerol. Ich właściwości zależą od długości łańcucha węglowodorowego w kwasach tłuszczowych (najczęściej o parzystej liczbie atomów węgla) oraz obecności wiązań podwójnych. W skład tłuszczów mogą wchodzić trzy reszty tego samego kwasu tłuszczowego lub różnych kwasów. Najczęściej są to: z kwasów nasyconych – kwas palmitynowy C15H31COOH, kwas stearynowy C17H35COOH, a z kwasów nienasyconych – kwas oleinowy C17H33COOH. Większość tłuszczów roślinnych jest cieczami, gdyż zawierają przewagę kwasów tłuszczowych nienasyconych. W tłuszczach zwierzęcych obecne są głównie kwasy tłuszczowe nasycone.

Tłuszcze powstają w wyniku reakcji kwasów tłuszczowych z glicerolem. W organizmach, pod wpływem enzymów, ulegają procesowi hydrolizy

W organizmach tłuszcze właściwe są materiałem:
– wysokoenergetycznym (dostarczają dwukrotnie więcej energii ze swego rozpadu niż glukoza),
– zapasowym (u zwierząt zmagazynowane są w tkance podskórnej, a u roślin w nasionach niektórych z nich),
– termoizolującym u zwierząt (obecne w tkance podskórnej),
– ochronnym przed urazami mechanicznymi dla wielu narządów wewnętrznych (np. nerki).

trójgliceryd
Powstawanie trójglicerydu

Woski to estry wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych. Powlekają cienką warstwą liście, owoce, pióra, skórę, uodporniając je na działanie wody i innych czynników, jak również zabezpieczając przed wyparowywaniem wody. Woskami zwierzęcymi są np. wosk pszczeli, olbrot (u wielorybów).

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta

Spis treści