profil

Tłuszcze proste

poleca 55% 31 głosów

Tłuszcze proste obejmują tłuszcze właściwe i woski.

W tłuszczach właściwych /trójglicerydach/ alkoholem jest glicerol. W skład tłuszczów mogą wchodzić trzy reszty tego samego kwasu tłuszczowego lub różnych kwasów. Najczęściej są to: z kwasów nasyconych – kwas palmitynowy, kwas stearynowy, a z kwasów nienasyconych – kwas oleinowy. Większość tłuszczów roślinnych jest cieczami, gdyż zawierają przewagę kwasów tłuszczowych nienasyconych. W tłuszczach zwierzęcych obecne są głównie kwasy tłuszczowe nasycone. Tłuszcze powstają w wyniku reakcji kwasów tłuszczowych z glicerolem. W organizmach pod wpływem enzymów ulegają procesowi hydrolizy.

W organizmach tłuszcze właściwe są materiałem:
– wysokoenergetycznym /dostarczają dwukrotnie więcej energii ze swego rozpadu niż glukoza/,
– zapasowym /u zwierząt zmagazynowane są w tkance podskórnej, a u roślin w nasionach/,
– termoizolującym u zwierząt /obecne w tkance podskórnej/,
– ochronnym przed urazami mechanicznymi dla wielu narządów wewnętrznych /np. nerki/.

Woski, to estry wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych. Powlekają cienką warstwą liście, owoce, pióra, skórę uodparniając je na działanie wody i innych czynników, jak również zabezpieczając przed wyparowywaniem wody. Woskiem zwierzęcym jest np. wosk pszczeli.

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta

Spis treści