profil

Tłuszcze złożone

poleca 69% 140 głosów

Tłuszcze złożone Składają się z kwasów tłuszczowych, alkoholi oraz innych związków.

Fosfolipidy zawierają resztę kwasu fosforowego (V). W fosfolipidach błonowych przyłączone do glicerolu dwie reszty kwasów tłuszczowych tworzą tzw. „ogon” o charakterze hydrofobowym. Reszta kwasu fosforowego (V), do którego często dołącza się jeszcze komponenta azotowa (np. cholina), tworzy hydrofilową „główkę”. Hydrofilowo-hydrofobowy układ cząsteczki fosfolipidu umożliwia określoną orientację przestrzenną i powiązanie ze składnikami białkowymi błon. Fosfolipidem jest np. lecytyna. Fosfolipidami są też sfingolipidy występujące w mózgu, w których glicerol zastąpiony jest przez alkohol sfingozynę.

Cząsteczka fosfolipidu
Cząsteczka fosfolipidu

Glikolipidy to tłuszcze złożone zawierające cukier. Podobnie jak fosfolipidy są składnikami błon.

Lipidy izoprenowe Mają budowę opartą na strukturze izoprenu (pięciowęglowa jednostka izopren
zawierająca sprzężone wiązania podwójne). Nie ulegają hydrolizie. Mają charakter hydrofobowy. Lipidami izoprenowymi u roślin są olejki eteryczne, fitol (składnik chlorofilu), karotenoidy, witaminy A, D, E, K, kauczuk. U zwierząt cholesterol, który jest składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem w syntezie hormonów steroidowych, kwasów żółciowych, witaminy D.

Tłuszcze złożone:
– są materiałem budulcowym błon komórkowych,
– jako hormony steroidowe i witaminy (A, D, E, K) pełnią rolę substancji biologicznie czynnych,
– karotenoidy spełniają funkcję pomocniczą w fotosyntezie i nadają barwę,
– uczestniczą w procesie trawienia (kwasy żółciowe).

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta

Spis treści