profil

Układ pokarmowy

poleca 85% 109 głosów

Treść Grafika
Filmy
Komentarze
Budowa układu pokarmowego

BUD.I ROLA UKŁ.POK.
1)ELEMENTY U.P.
a)przew.pok.
-jama ustna
-gardło-skrzyżowanie dróg oddechowych i pokarmowych
-przełyk
-jelitoCienkie:
*dwunastnica
*jelitoCzcze
*jelitoKręte
-jelitoGrube
*kątnica(jelitoŚlepe zWyrostkiemRobaczkowym
*okrężnica
*odbytnica
-odbyt
b)gruczoły trawienne:
-wątroba
-trzustka
-3pary ślinianek: przyUszne, podszczękowe, podjęzykowe
2)KOSMKI JELITOWE-są to ślepe wyrostki jelita cienkiego. Wyposażone są w naczynia krwionośne i limfatyczne oraz otoczone są nabłonkami 1warstwowym cylindrycznym. Zwiększają powierzchnie J.C.
3)ROLA WĄTROBY:
a)prod. żółć
b)funkcja odtruwająca- rozkład trucizn np.: alkoholu/niektórych leków
c)gromadzi nadwyżki cukru w postaci glikogenu
d)na teranieW. powst.mocznik
4)w JELICIE GRUBYM człowieka odbywa się proces tworzenia kału, dzieki obecności bogatej flory bakteryjnej które prowadzą procesy gnilne. Tam również zach. Proc. wchłaniania H2O oraz witamin

TRAWIENIE POK. W PRZEW. POK. CZŁOWIEKA
1)TRAWIENIE-to enzymatyczny rozkład zw.złożonych na zw.proste rozpuszcz. W H2O i przyswajalne przez błony kom. Końcowe prod. trawienia:
białka ?aminokwasy
cukry złożone ?c.proste
tłuszcze ?glicerol kwasy tłuszczowe
2)ETAPY TRAWIENIAi wchłaniania CUKRÓWw przew.pok.
a)jama ustna-ślinianiki prod.enzym-AmylazęŚlinową (ptylina) która powoduje rozkład skrobi do krótszych łańcuchów wielo cukr. czyli dekstryn
b)żołądek-odczyn kwaśny,brak trawienia tłuszczów
c)jelitoCienkie-w dwunastnicy znajduje się ujście przew. trzustkowego którym spływa amylaza trzustkowa która pow. Rozkład dekstryn do maltozy
d)jelitoCienkie-ściany J.C.-prod. enzym-MALTAZA-która rozkł. MaltOzę do glukozy
WNIOSEK:
Glukoza wchłaniana jest do naczyń krwionośnych i kosmków jelitowych i stamtąd wędruje żyłą wrotną do wątroby i dalej w ukł.pok.rozprowadzona jest po całym ciele. Nadwyżka glukozyw wątrobie może być wykorzystana dosyntezy glikogenu. Gdy nadwyżka glukozy jest duża przekształaccna jest w glicerol i kw.tłuszczowe
3)ETAPY TRAW. BIAŁEKw p.pok.
a)w jamieUstnej NIE są trawione
b)żołądek-pepsyna pod wpływem HCl(kw.solny) powoduje rozkład białek do krótszych łańcuchów polipeptydowych
c)jelitoC.-trzustka-prod.2enzymy tripepsyne i chymotrypsynę które przew. trzustkowym spływają do dwunastnicy. Tam następuje rozkład krótszych łańcuchów polipeptydowych
do TRI&DI peptydów
d)jelitoC.-ściany J.C.-prod. peptydazę która powoduje rozkład(tri&di peptydów) do aminokwasów
WNIOSEK:
Aminokwasy wchłaniane są do krwi i żyłą wrotną dostają się do wątroby. Stamtąd część aminokw.dalej wędruje z krwią do komórek ciała.w komórkach wątroby nadwyżka aminokw.przekształcana jest w amoniak, a ten w mocznik który z krwią odtransportowany jest do nerek.
4)TRAWIENIEi wchłanianiaTŁUSZCZÓWj
a)w jamie ustnej i żołądq lipidy NIE są trawione
b)jelitoC.-żółć- produkowana w wątrobie spływa przew.wątrobowym do dwunastnicy i tam powoduje emulację kropelek tłuszczy
c)jelitoC.-lipaza trzustkowa-produkowana przez trzustkę spływa przew.trzustkowym do dwunastnicy i tam przekształca zemulgowane krop.tł. do glicerolu i kw.tłuszczowych
WNIOSEK:
Glicerol i kw.tłuszczowe wchłaniane są naczyniami limfatycznymi kosmka jelitowego i następnie transp. naczyniami limfatycznymi od naczyń krwionośnych wszystkich kom.ciała.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty