1. Asortyment ciasta zarabianych na stolnicy:
a) kluski krajane
b) makarony
c) łazanki
d) zacierki
e) pierogi
2. Surowce podstawowe:
a) mąka pszenna oraz płyn (woda, mleko lub jaja); ciasta te można wyrabiać z dodatkiem wody
gdyż duża ilość glutenu nadaje ciastu sprężystość i zapobiega rozgotowaniu
3. Asortyment potraw z ciasta wyrabianego na stolnicy:
a) zacierka skubana
b) zacierka siekana
c) zacierka tarta
d) łazanki
- ciasto pierogowe (pierogi z: kapustą, mięsem)
Uszka
I sposób: produkowane z ciasta pierogowego kraje się je w kwadraty o boku 3cm i nakłada
nadzienie i składa po przekątnej, mocno zlepia a następnie łączy na przeciwległe boki
II sposób: wykrajać kółka, zlepić identycznie jak pierogi i końcówki zlepić razem
Kołduny
I sposób: nadzienie należy uformować w gałki wielkości orzecha laskowego, zawinąć w ciasto
i dobrze skleić, specjalną foremką należy wycinać pierożki
Kluski krajane: dodatek do wszelkich zup