profil

Ciasta kruche i półkruche

poleca 84% 2110 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Charakterystyka ciast kruchych-ciasta,które odznaczają się bardzo dużą kruchością,która zależy od zawartości tłuszczu.Zawartość tłuszczu w ciastach kruchych wynosi od 50-100% są to ciasta wysoko tłuszczowe.

2.Surowce podstawowe do produkcji ciast kruchych.
a)mąka pszenna
b)tłuszcz 50-100%
c)jaja (same żółtka lub żółtka ugotowane ale przetarte przez sito)
d)cukier puder

3.Organizacja pracy podczas sporządzania ciast kruchych:
a)proces produkcji ciast kruchych odbywa się na stolnicy
b)pierwszą czynnością jest przesianie mąki,dodatek tłuszczu i posiekanie nożem (zarabianie)
c)następnie dodać żółtka ukręcone z cukrem całość znów posiekać i przystąpić do wyrabiania
d)wyrabiamy tylko do momentu połączenia składników,w przeciwnym wypadku wytworzy nam się gluten,który ma negatywny wpływ na kruchość ciasta
e)gotowe wyrobione ciasto pozostawimy na kilkanaście minut w chłodnym miejscu aby stężał tłuszcz rozrzedzony podczas wyrabiania ciasta

4.Asortyment ciast kruchych:
a)paluszki
b)precelki
c)herbatniki
d)kulebiaki
e)paszteciki
f)drobne,kruche ciasteczka
g)babeczki
h)rogaliki
i)placki i mazurki
j)spody do ciast innych

5.Charakterystyka ciast półkruchych-ciasta nisko tłuszczowe o zawartości tłuszczu od 10-15%.Charakteryzują się również wysoką kruchością,ale nie taką jak ciasta kruche.

6.Surowce podstawowe do produkcji ciast półkruchych:
a)mąka pszenna
b)tłuszcz (masło,margaryna)
c)jaja całe lub pół na pół
d)cukier kryształ
e)śmietana
f)środek spulchniający

Surowce dodatkowe:
a)podnoszą smak i aromat produktów
-mielone orzechy,migdały,kako,tarta czekolada,kawałki owoców,mak,tarta skórka cytrynowa lub pomarańczowa,olejki aromatyczne

7.Asortyment wyrobów z ciasta półkruchego:
a)paluszki
b)paszteciki
c)kulebiaki
d)precelki
e)drobne ciasteczka
f)spody do ciast

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta