profil

Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone.

poleca 85% 1046 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi
1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka.

2.Zmiany fizykochemiczne.
Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co powoduje pulchność ciasta.Równocześnie skrobia zawarta w mące pęcznieje i rozkleja się,a białko jaj i gluten ulegają ścięciu.

3.Zastosowanie naleśników-rodzaje nadzienia:
a)słodkie-dżemy,konfitury,czekolada,bita śmietana,ser,owoce,cukier puder
b)słone-farsz (mięsny,rybny,grzybowy,serowy),owoce morza

4.Zastosowanie ciasta naleśnikowego.
W cieście nalesnikowym można smażyć kabaczki,ryby,owoce,grzyby suszone,kawałki drobiu, kotlety schabowe,szynkę.
Ciasto to trochę różni się od tradycyjnego naleśnikowego,zawiera w swoim składzie olej
oraz jest gęściejsze.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie