profil

Wątroba i jej funkcje

poleca 91% 104 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wątroba przetwarza wszystkie składniki odżywcze, jakie przenikają z pożywienia do krwi, zmieniając te substancje w przydatne organizmowi do innych procesów.

WĄTROBA I JEJ FUNKCJE

1. Metabolizm węglowodanów.
2. Magazynowanie glikogenu (kondensacja cząsteczek glukozy - glikogeneza).
3. Równoważenie poziomu cukru we krwi.
4. Utlenianie kwasów tłuszczowych (b-oksydacja).
5. Zamiana nadwyżki cukrów na kwasy tłuszczowe lub tłuszcze.
6. Synteza fosfolipidów i cholesterolu.
7. Przeróbka cholesterolu na kwasy żółciowe.
8. Wyłapywanie ze krwi szkodliwych związków azotowych i poddawanie ich dezaminacji.
9. Synteza białek osocza krwi.
10. Produkcja żółci.
11. Usuwanie i neutralizowanie trucizn.
12. Magazynowanie witamin A, D, B12.
13. Granulocyty (występują w łącznotkankowym zrębie wątroby) wytwarzają heparynę (mukopolisacharyd) - przeciwdziałanie krzepnięciu krwi.
14. Główny generator ciepła.

Rola wątroby w metabolizmie białek:
• transaminacja i dezaminacja aminokwasów
• synteza mocznika
• synteza białek osocza (poza immunoglobulinami)
• synteza niektórych aminokwasów- glicyna, tauryna
• wzajemne zmiany aminokwasów
• utrzymywanie prawidłowego poziomu wolnych aminokwasów i usuwanie szkodliwego azotu

Białka osocza krwi to:
• albuminy • globuliny α i β
• fibrynogen • białka ostrej fazy.

Białka osocza krwi są syntetyzowane w hepatocytach- komórkach wątroby, gdzie później są wydzielane na zewnątrz do krwi i tworzą białka osocza.

Synteza mocznika
Organizm ludzki nie potrafi utleniać grup aminowych, lecz odłącza je od szkieletów węglowych- deaminuje, tworząc w ten sposób mocznik, który jest wydalany przez nerki.
Dezaminacja ta następuje w wątrobie. Mocznik tworzy się w wątrobie i częściowo w nerkach.
Ok. 20% całej ilości mocznika wytworzonego ciągu doby jest wydalane do jelita cienkiego tam ulega degradacji do amoniaku, który to jest wchłaniany do krwi i wędruje do wątroby.

Dorosły organizm ma stałą masę białkową-
0,45 g/ kg masy ciała/ dobę to jest niezbędne minimum fizjologiczne.
Nadmiar aminokwasów ulega daeminacji. Zaś przy spożyciu dużej ilości białka obciążamy wątrobę, która musi zsyntetyzować mocznik

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta