profil

Składniki pokarmowe

poleca 60% 30 głosów

W skład pokarmu heterotrofów wchodzą związki nieorganiczne oraz organiczne. Do podstawowych związków organicznych należą: białka, węglowodany, lipidy, witaminy oraz kwasy nukleinowe. Związkami nieorganicznymi są woda oraz substancje mineralne.

Składniki mineralne zawierają wiele pierwiastków potrzebnych organizmowi. Ze względu na zapotrzebowanie organizmu na te pierwiastki dzieli się je na makroelementy i mikroelementy. Niektóre są materiałem budulcowym jako składniki szkieletu (Ca, P, F). Zawarte w płynach ustrojowych biorą udział w utrzymaniu odpowiedniego pH i ciśnienia osmotycznego (Na, K, Cl, jony HCO3). Pełnią też funkcję regulacyjną w organizmie jako składniki lub aktywatory enzymów, koenzymów i hormonów oraz bezpośredni uczestnicy różnych procesów fizjologicznych (np. jony Ca2+ biorą udział w procesie krzepnięcia krwi, jony Na+ i K+ w pobudliwości komórek).

Białka są źródłem aminokwasów, przy czym większość zwierząt i człowiek nie potrafią syntetyzować aminokwasów egzogennych, stąd pobierają je z pożywieniem, w odróżnieniu od aminokwasów endogennych wytwarzanych w organizmie. Jako podstawowy materiał budulcowy w organizmie pełnią funkcję strukturalną i funkcjonalną. Stanowią też dodatkowe źródło energii.

Węglowodany złożone są w organizmach zwierzęcych rozkładane do węglowodanów prostych stanowiących główne źródło energii, jeśli tylko zwierzę posiada odpowiednie enzymy (np. tylko owadożerne ptaki i gady trawią chitynę, a symbiotyczne drobnoustroje celulozę).

Lipidy pełnią zarówno funkcję budulcową, jak i energetyczną. W procesie trawienia są rozkładane na glicerol i kwasy tłuszczowe. Tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe muszą być pobierane z pokarmem, gdyż nie są syntetyzowane przez zwierzęta i człowieka, a wykorzystywane są do syntezy wielu składników błon komórkowych i niektórych hormonów.

Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia roślinnego – tzw. prowitamin. Witaminy są związkami egzogennymi dla organizmu. Nie zawsze jednak dana substancja, która jest witaminą dla jednego organizmu, jest też witaminą dla innego, np. kwas askorbinowy to dla człowieka witamina C, natomiast nie jest nią dla szczura, który kwas askorbinowy syntetyzuje w organizmie. Brak witamin to awitaminoza, nadmiar – hiperwitaminoza.

Witaminy Funkcje w organizmie Skutki niedoboru
Źródła witamin
R
O
Z
P
U
S
Z
C
Z
A
L
N
E

W

T
Ł
U
S
Z
C
Z
A
C
H
A
(akseroftol,retinol)
składnik rodopsyny, potrzebna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków sucha, łuszcząca się skóra,tzw. „kurza ślepota” jaja, mleko, masło, wątroba, zielone i żółte owoce oraz warzywa zawierające karoten
D
(kalcyferol)
reguluje wchłanianie i formowanie się kości, zębów krzywica tran, wątroba, mleko, jaja, masło
E
(tokoferol)
przeciwutleniacz, wpływa na czynności rozrodcze obniżenie płodności, zwyrodnienie mięśni oleje roślinne, kiełki pszenicy, wątroba, ryby, jaja
K
(filochinon)
niezbędna w procesie  krzepnięcia krwi oraz syntezie protrombiny opóźnione krzepnięcie krwi warzywa zielone, bakterie flory jelitowej
R
O
Z
P
U
S
Z
C
Z
A
L
N
E

W

W
O
D
Z
I
E
B1
(tiamina)
składnik koenzymów wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów choroba beri-beri (degeneracja nerwów, osłabienie mięśni) całe ziarna zbóż, drożdże, wątroba, chude mięso
B2
(ryboflawina)
składnik koenzymu FAD bierze udział w syntezie hemoglobiny zapalenie oczu, pękanie kącików warg drożdże, wątroba, sery, warzywa liściowe
B5
(kwas pantotenowy)
składnik koenzymu A, bierze udział w przemianach białkowo-tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu zaburzenia jelitowe, zmiany w skórze,zaburzenia czucia drożdże, wątroba, warzywa, bakterie flory jelitowej
B6
(pirodoksyna)
składnik koenzymów w enzymach uczestniczących w metabolizmie aminokwasów zaburzenia w układzie nerwowym, niedokrwistość wątroba, mięso, jaja, rośliny strączkowe
B11
(kwas foliowy)
składnik koenzymów w enzymach biorących udział w syntezie kwasów nukleinowych anemia, zaburzenia w rozwoju płodu drożdże, rośliny liściaste, bakterie flory jelitowej
B12
(kobalamina)
koenzym enzymów uczestniczących w metabolizmie zasad azotowych
anemia złośliwa wątroba, mleko, bakterie flory jelitowej
PP
(niacyna, wit. B3)
składnik koenzymów: NAD+ i NADP+ pelagra (zapalenie skóry, przewodu pokarmowego) drożdże, otręby, wątroba, mleko, niektóre warzywa
H
(biotyna, wit. B7)
koenzym enzymów uczestniczących w syntezie tłuszczów, wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów wypadanie włosów, zmiany skórne drożdże, żółtka jaj, mięso, wątroba, orzechy, bakterie floryjelitowej
C
(kwas askorbinowy)
uczestniczy w procesach utleniania, syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza, wzmaga odporność na infekcje obniżenie odporności na infekcje, szkorbut owoce cytrusowe, czarna porzeczka, nać pietruszki, warzywa kiszone

 

Zapamiętaj

Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina, arginina (u dzieci).
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w cząsteczkach posiadająco najmniej dwa wiązania podwójne, np. kwas linolowy, linolenowy, arachidonowy. Dla człowieka są związkami egzogennymi.

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 5 minut