profil

Monosachardy

drukuj
poleca 50% 48 głosów

Wyróżnia się triozy – np. aldehydglicerynowy, tetrozy – np. erytroza, pentozy – np. ryboza i deoksyryboza, heksozy – np. glukoza, fruktoza (podział oparty jest na ilości atomów  węgla w cząsteczce). Monosacharydy są dobrze rozpuszczalne w wodzie, o słodkim smaku, wykazują właściwości redukujące. Skręcają płaszczyznę światła spolaryzowanego, gdyż posiadają co najmniej jeden atom węgla asymetrycznego (węgiel połączony z czterema różnymi podstawnikami). Efektem tego są izomery optyczne (w organizmach na ogół D). Ponadto tworzą formy łańcuchowe oraz pierścieniowe.

monosacharydy
Aldehyd glicerynowy (produkt pośredni wielu szlaków metalicznych)

monosacharydy
Składniki nukleotydów


Monosacharydy

Przydatne hasło? Tak Nie