1.Białka pełnią funkcję:
a)strukturalne - które sa związane z budową nowych i odbudową uszkodzonych komórek
b)funkcjonalne:
- sterowanie procesami metabolicznymi (enzymy komórkowe)
- trawienie pokarmu (enzymy trawienne)
- zwalczanie wirusów i bakterii (przeciwciała)
- przekazywanie informacji (chormony)
- przenoszenie substancji chemicznych (białka transportowe,lipoproteiny)
- krzepnięcie krwi
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
2.Niedobór białka:
- ograniczenie wzrostu oraz rozwoju fizycznego i umysłowego u dzieci
- zmniejszenie wydolności psychofizycznej dorosłych
- osłabienie odporności na infekcje i choroby zakaźne
- zmniejszenie tolerancji na toksyny i substancje szkodliwe
- niedokrwistość
- upośledzenie procesów trawiennych
- utrudnienie w gojeniu ran i oparzeń
- wydłużenie czasu krzepnięcia krwi
- powstawanie obrzęków
Marasmus - choroba głodowa,jednoczesne występowanie niedoboru białka i energii,a także innych składników odżywczych
Kwashiorkor - wyłącznie niedobory białka
3.Nadmiar białka:
- przeciąża pracę nerki i wątrobę
- u niemowląt i małych dzieci może powodować biegunki i odwodnienie
- u ludzi dorosłych wywołuje odwapnienie kości i sprzyja osteoporozie
- gdy w diecie dominuje białko zwierzęce,zwiększa tez poziom cholesterolu we krwi i zagrożenie chorobom serca