profil

Owoce i warzywa

poleca 84% 2825 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Charakterystyka i podział owoców.Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajowych owoców istnieje potrzeba ich utrwalania i przetwarzania. Obecnie w handlu w ciągłej sprzedaży znajdują się owoce z importu.Na ogół owoce zawierają 80-90% wody i niewielka ilość tłuszczów 0,1-0,3%, z wyjątkiem orzechów. Zawartość węglowodanów waha się w granicach od 3 do 18, zawartość błonnika, istotna z żywieniowego punktu widzenia, zawiera się w granicach od 0,3 do 5,6%. Owoce odznaczają się atrakcyjnymi cechami sensorycznymi. Większość owoców jest bogatym źródłem witaminy C, a także prowitaminy A, natomiast zawierają małe ilości witaminy grupy B oraz brak jest w nich witaminy D.Ogólnie można stwierdzić, że o wartości odżywczej owoców i warzyw decyduje zawarte w nich witaminy i związki mineralne.Skład chemiczny świeżych owoców i warzyw zależy m.in. od odmiany, stopnia dojrzałości, warunków w czasie wegetacji itp.,Owoce dzieli się według budowy na:-pestkowe- wiśnie, czereśnie, śliwki, itp.,-ziarnkowe- jabłka, gruszki itp.,-jagodowe- porzeczki, agrest, winogrona, również truskawki, maliny, poziomki,-łupinowe- orzechy.Wyróżnia się także grupę owoców południowych ? cytryny, pomarańcze, banany, ananasy itpę Charakterystyka i podział warzyw.Nazwa ?warzywa? przyjęła się do określenie roślin zielonych, jedno-, dwu- lub wieloletnich, które w stanie świeżym wykorzystuje się jako pożywienie. Częścią jadalną rośliny warzywnej są różne jej elementy, jak np.: liście, kwiatostany, owoce, korzenie, bulwy.Skład chemiczny warzyw jest zbliżony do składu owoców, z tym że w przypadku niektórych warzyw zawartość wody osiąga nawet 95-98%, zawartość białek wynosi 1-3,5%, a węglowodanów 3-6,5%.Istnieją różne kryteria podziału warzyw. W Polsce najczęściej przyjmuje się podział uwzględniający zarówno zasób użytkowania, jak i pokrewieństwo biologiczne, a zatem dzieli się warzywa na następujące grupy:-cebulowe: cebula, czosnek, pory,--kapustne: kapusta głowiasta, kalafiory, kalarepa, jarmuż i inne,-liściowe: sałata, szpinak, szczaw, endywia i inne,-psiankowe: pomidory, ziemniaki, papryka i inne,-korzeniowe: marchew, pietruszka, selery, buraki ćwikłowe i inne,-rzepowate: rzodkiewka, rzodkiew, rzepa i inne,-dyniowate: ogórki, dynia, melon i inne,-strączkowe: fasola, groch, bób, soja,-przyprawowe jak: koper, majeranek,-inne: np. kukurydza.Warzywa dzieli się również na trwałe, czyli takie, które można przechowywać przez pewien okres, i nie trwałe, czyli te, których okres przechowywania jest bardzo krótki.Innym kryterium podziału może być sposób uprawy, według którego wyraża się warzywa inspektowe i gruntowe.Ogólnie można stwierdzić, że jakość warzyw w handlu, oprócz odmian i warunków uprawy, zależy także w dużej mierze od przeprowadzania zbiorów we właściwym stadium dojrzałości, odpowiedniego przygotowania do obrotu.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty