profil

Tukany

poleca 85% 183 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Tukany (Ramphastidae Vigors, 1825) - rodzina ptaków z rzędu dzięciołowych. Obejmuje gatunki leśne, zamieszkujące Amerykę od południowego Meksyku po Paragwaj i północną Argentynę. Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:
? długość ciała od 30 do 60 cm
? w sylwetce wyróżnia się duży, lekki dziób (niekiedy dłuższy od reszty ciała i o zbliżonej szerokości)
? dziób ma budowę ażurową, złożoną z luźnej sieci beleczek kostnych
? krajce dzioba są piłkowane
? niemal u wszystkich gatunków dziób jest bardzo barwny
? język długi, wąski i płaski dochodzący do 150 mm długości
? zwrotny palec zewnętrzny
? dość długi ogon
? dość krótkie, zaokrąglone skrzydła umożliwiające sprawny lot między gałęziami
? zazwyczaj brak wyraźnego dymorfizmu płciowego (niekiedy tylko samiec jest większy od samicy)
? stadne
? żywią się mieszanym pokarmem roślinno-zwierzęcym
? pokarm podrzucają w górę i łapią go dziobem w locie
? wodę piją jedynie z zagłębień kory i liści
? gniazdo w dziupli (nie wykuwają jej, mogą ją jedynie powiększyć)
? w zniesieniu 2 do 4 białych jaj
? wysiadują oboje rodzice przez około 16 dni
? pisklęta po wykluciu są nagie, z naroślami na tylnej powierzchni nóg (siedząc na nich pisklęta unikają skaleczenia o niewyścieloną dziuplę)
? pisklęta opuszczają gniazdo po 6-7 miesiącach
? dziób osiąga rozmiary ostateczne dopiero po kilku miesiącach życia.
Typ: strunowce (Chordata)
Podtyp: kręgowce (Vertebrata)
Gromada: ptaki (Aves)
Podgromada: Neornithes
Nadrząd: neognatyczne
Rząd: dzięciołowe
Rodzina: tukany

Podoba się? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta

Ciekawostki ze świata
Więcej informacji