Witamina A
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naskórka, warunkuje prawidłowy wzrost, powstaje z niej jeden ze składników barwnika znajduje się w siatkówce, stąd jej obecność warunkuje prawidłowe widzenie.
- Rogowacenie i łuszczenie się naskórka, zach. wzrostu kości i rozw. zębów, kurza ślepota, kseroftalmia - wysychanie i uszkodzenie rogówki oka.
- Tran, wątroba, jaja, marchew, pomidory.
Witamina D
- Przyśpiesza wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach, warunkuje prawidłową strukturę kości.
- Krzywica u dzieci, zniekształcenie kośćca - osteoporoza u dorosłych.
- Wątroba, tran, masło, margaryna, jaja, mleko.
Witamina E
- Jest przeciwutleniaczem, chroni przed utlenianiem niektórych związków w organizmie.
- Rzadko obserwowana.
- Kiełki zbóż, oleje roślinne, jaja, pieczywo razowe.
Witamina K
- Pośrednio bierze udział w krzepnięciu krwi.
- Zaburzania krzepnięcia krwi
- Kapusta, kalafior, olej sojowy, wątroba, syntezowana przez bakterie jelitowe.
Witamina B1
- Jest koenzymem wielu enzymów, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej, reguluje gospodarkę węglowodanową.
- Choroba beri-beri.
- Warzywa liściaste, ziarna zbóż, pieczywo razowe, wątroba, drożdże.
Witamina B2
- Wchodzi w skład koenzymów i bierze udział w procesie oddychania komórkowego.
- Łuszczenie się i pękanie warg, stany zapalne skóry języka, zmiany w układzie nerwowym.
- Drożdże, mleko, ryby, sery, jaja.
Witamina B6
- Wchodzi w skład wielu enzymów biorących udział w przemianach aminokwasowych.
- Zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym, zmiany skórne.
- Drożdże, mięso, rośliny strączkowe, ziarna zbóż.
Witamina B12
- Niezbędna w tworzeniu erytrocytów, niezbędna w tworzeniu DNA i białek.
- Niedokrwistość złośliwa (anemia).
- Wątroba, nerki, ryby.
Kwas foliowy
- Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, warunkuje prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.
- Niedokrwistość, szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży (niedorozwój łożyska, poronienie, wady wrodzone u noworodka), zwiększa podatność komórek na transformacje nowotworowe.
- Wątroba, brukselka, bób, kalafior, zielony groszek, drożdże, niewielkie ilości syntezowane przez bakterie jelitowe.
Kwas pantotenowy
- Składnik koenzymu A uczestniczy w kluczowych reakcjach metabolicznych.
- Powszechnie występuje w pokarmach, zwłaszcza w mięsie, drożdżach, warzywach liściastych.
Witamina H
- Wchodzi w skład enzymów karboksylaz przyłącza CO2.
- Spadek apetytu, łuszczenie się skóry, podwyższony poziom cholesterolu we krwi.
- Mleko, warzywa, mięso, drożdże.
Witamina PP
- Wchodzi w skład koenzymów, niezbędna do właściwego funkcjonowania układu nerwowego.
- Pelagra - stany zapalne skóry, biegunki, nudności, niedokrwistość, w skrajnych przypadkach paraliż kończyn.
- Drożdże, otręby pszenne, wątroba, zielone warzywa liściaste, orzechy ziemne.
Witamina C
- Bierze udział w syntezie kolagenu, wspomaga odporność organizmów, hamuje rozwój nowotworów we wczesnym stadium.
- Szkorbut (trudne gojenie się ran, krwawienie dziąseł, kruchość naczynek krwionośnych).
Wszystkie witaminy w formie tabelki w załączonym pliku.