profil

Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka

poleca 85% 364 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Bakterie, które żyją w symbiozie ze zwierzętami roślinożernymi ( w ich przewodzie pokarmowym ) mogą dostać się jako zanieczyszczenie do konserw żywnościowych. Wydzielają toksyczną substancje jadową ( białkową ) zwaną jadem kiełbasianym, która po spożyciu powoduje bardzo silne zatrucia kończące się śmiercią. Zatrucia pokarmowe mogą być spowodowane przez gronkowca złocistego zakażającego lody, pasztety, kremy. Bakterie są przyczyną wielu chorób np. tężec, gruźlica, krztusiec, błonica (dyfteryt), dur brzuszny. Istnieją choroby zwierzęce mogące również zakazić człowieka, np. gruźlica bydlęca, wścieklizna, różyczka, dżuma. Bakterie powodujące choroby stały się głównym czynnikiem ograniczającym wzrost zaludnienia.

Bakterie siarkowe są w stanie wytworzyć kwas siarkowy niszczący np: mury, cegły, zaprawę, cement. Rozpuszczają również przedmioty żelazne. Przez te procesy trzeba często konserwować zabytki, dzieła sztuki.

Innym negatywnym przejawem działalności bakterii SA powodowane przez nie procesy rozkładu, które przysparzają wiele strat gospodarce ludzkiej. Dotyczy to zarówno produktów żywnościowych (gnicie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) , jak i wielu surowców i artykułów przemysłowych, jak drewno, włókna, papier itp..

Dzięki bakteriom istnieją bezpieczne metody walki ze szkodnikami owadami. Zaawansowane są prace nad bakteriami Bacillus atakującymi gąsienice szkodników łuskoskrzydłych lub atakującymi larwy chrząszczy. Przez te naturalna metodę usuwania szkodników zaoszczędza się na środkach ochrony roślin, jak i ochrania się środowisko.

Symbioza jest kolejnym zjawiskiem pozytywnym w znaczeniu bakterii w przyrodzie. Bakterie współżyjące z roślinami zdolne są do wiązania azotu atmosferycznego, który w formie jonów amonowych jest zużywany przez bakterie. Korzyść jest obustronna – bakterie zużywają cukry dostarczane im przez rośliny. Bakterie symbiotyczne znajdują się w komórkach pierwotniaków, a także żyją jelicie owadów termitów i umożliwiają trawienie celulozy, dostarczają im też witaminę B. Zjawisko symbiozy znane jest u ptaków i ssaków żywiących się wyłącznie materiałem roślinnym bogatym w błonnik. U zwierząt wszystkożernych i mięsożernych bakterie występujące w jelicie są źródłem witamin z grupy B12, K, biotyny czyli witaminy H, kwasu foliowego biorących udział w procesach metabolicznych tych zwierząt.

Bakterie biorą udział w tworzeniu gleby rozkładając substancje organiczne, SA przyczyną powstania żyznej warstwy humusu (zawierającej kwasy organiczne). Rozkładają również minerały. Biorą udział w tworzeniu węglanów wapnia, siarczkowych rud żelaza, saletry potasowe i sodowej. Ma to podstawowe znaczenie dla kształtowania się pokrywy roślinnej.

Bakterie rozkładają szczątki roślinne i zwierzęce, przeciwdziałając gromadzeniu się ich w coraz większej ilości. Na skutek działalności tych mikroorganizmów ulegają one rozkładowi na związki proste i amoniak, dwutlenek węgla i woda, które zostają włączone w ogólny obieg materii. Bakterie oddziaływają nie tylko na materię organiczną, ale dokonują również szeregu przemian wśród związków nieorganicznych. Stanowią więc ważne ogniwo w procesie krążenia pierwiastków (głównie węgla, azotu, fosforu, siarki).

Ogromną rolę odgrywają bakterie w oczyszczaniu wód i ścieków, co przy dzisiejszym stanie zanieczyszczenia rzek ma coraz większe znaczenie. Bakterie rozkładają związki aromatyczne oraz węglowodany i ich pochodne wprowadzone przez człowieka do gleby w postaci pestycydów czy detergentów. Unieszkodliwiają trujące substancje np.: fenole i ich pochodne dostające się do rzek ze ściekami przemysłowymi.

Bakterie są przyczyna powstawania wielu chorób roślin, zwierząt, człowieka. Niszczą wspaniałe budowle. Powodują gnicie produktów spożywczych i artykułów przemysłowych. Jednak nie można jednoznacznie osądzić o ich winie. Obecnie człowiek nauczył się opanowywać większość chorób bakteryjnych. Zaczął wykorzystywać umiejętności bakterii w wielu gałęziach przemysłu. Poznał ogromną rolę bakterii w kształtowaniu życia na Ziemi. Zrozumiał, że życie na naszej planecie bez udziału bakterii nie byłoby możliwe.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty