profil

Polskie rolnictwo na tle rolnictwa Unii Europejskiej

Ostatnia aktualizacja: 2021-05-22
poleca 85% 366 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Warunki produkcji rolniczej


Duża powierzchnia rolna w Polsce (18 608 tys. ha, trzecie miejsce w Europie, po Francji i Hiszpanii) pozwala użytkować ziemię w sposób mniej intensywny, stosować metody produkcji przyjazne środowisku naturalnemu. Przewaga gruntów ornych (76,2% użytków rolnych) umożliwia dostosowanie zasiewów do potrzeb rynku. Znaczna część powierzchni Polski obejmuje regiony mało zanieczyszczone, ekologicznie czyste, dla których szansą jest produkcja zdrowej żywności. Gorsze, w porównaniu z krajami Unii Europejskiej leżącymi w podobnej strefie klimatycznej, warunki rozwoju rolnictwa: słabsza jakość gleb (duży udział nieurodzajnych gleb lekkich) oraz krótki okres wegetacji sprawiają, że polskie rolnictwo jest mniej wydajne.

Struktura polskiego rolnictwa


Rozdrobniona struktura obszarowa (średnia powierzchnia gospodarstwa w Polsce - 7,8 ha, w Unii Europejskiej - 18 ha) zagraża konkurencyjności polskiego rolnictwa. Większość polskich gospodarstw (56,3%) nie przekracza 5 ha i nie sprzedaje na rynku swych produktów. W ciągu ostatnich ośmiu lat liczba gospodarstw indywidualnych zmniejszyła się o 130 tys., ciągle jednak przekracza dwa miliony. Polskie gospodarstwa powoli zwiększają swą powierzchnię, w latach 1990-1997 o 0,7 ha

Ceny ziemi


W porównaniu z krajami UE ziemia w Polsce jest tania. Niewysoka cena wynika ze słabej jakości ziemi, dużej podaży po likwidacji PGR-ów i małego zainteresowania kupnem. Istnieją różnice regionalne w cenie ziemi; duże zainteresowanie jej zakupem występuje w regionach o wyższym rozwoju rolnictwa (dawne woj. poznańskie, opolskie, bydgoskie). Niskie ceny ziemi przyciągają zagraniczny kapitał.

Zatrudnienie w rolnictwie


W Polsce jest procentowo ponad cztery razy więcej rolników niż w Unii Europejskiej (Polska - 25,8%, UE - 5,5%). Polscy rolnicy są mało wydajni; poziom plonów zbóż w Polsce odpowiada poziomowi, jaki Francja i RFN osiągnęły w latach 1966 -1970. Młody wiek rolników (1/3 właścicieli gospodarstw nie przekroczyła czterdziestu lat, w gospodarstwach powyżej 15 ha - 43%) sprawia, że łatwiej przystosują się do nowych warunków działania. Z kolei niski poziom wykształcenia młodzieży wiejskiej (wysokie koszty nauki w szkołach średnich i wyższych) utrudnia znalezienie nowych miejsc pracy poza rolnictwem.

Polska musi dostosować standardy jakości i przepisy do UE, te stowarzyszenia rolników (że wiele gospodarstw robi się jednym dużym) jest ważne i może pomóc, zmniejszenie importu, wyciąganie jak najwięcej kasy i DOBRE jej inwestowanie (fundusz PHARE,program SAPARD), modernizacja gospodarstw aby robiły lepszej jakości produkty, niech organizacjami wspierającymi rozwój rolnictwa kierują ludzie młodzi z dobrym wykształceniem i nowymi pomysłami dać możliwości ludziom ze wsi na prace w innych działach gospodarki , np. usługach, jest tak bo nie mają wykształcenia i nie mają gdzie iśc do pracy

JAK JEST?


- Zatrudnienie powyżej 20%
- Niekorzystna struktura wieku: jest dużo osób starszych ok. 25% użytkowników gospodarstw indywidualnych osiągnęło wiek emerytalny. Wskutek migracji do miast brak młodych, pomysłowych reguły najbardziej przedsiębiorczych i otwartych na nowości rolników.
- Niskie wykształcenie rolników. Niski poziom wykształcenia młodzieży wiejskiej (wysokie koszty nauki w szkołach średnich i wyższych) utrudnia znalezienie nowych miejsc pracy poza rolnictwem.
- Słabe przygotowanie do wykonywania zawodu, spowodowane niskim wykształceniem.
- Średnia wydajność rolnictwa. Poziom plonów zbóż w Polsce odpowiada poziomowi, jaki Francja i RFN osiągnęły w latach 1966 -1970. Polski rolnik statystycznie wykonuje prace na powierzchni 4,4 ha, podczas gdy amerykański na powierzchni 135 ha.
- Rozdrobnienie produkcji. Większość polskich gospodarstw (56,3%) nie przekracza 5 ha i nie sprzedaje na rynku swych produktów.
- Nie opłacalność rolnictwa. Obecnie w Polsce występuje zjawisko nadprodukcji żywnościowej, w rezultacie ceny są niskie a opłacalność produkcji niewielka.
- Niedoinwestowanie rolnictwa. Większość budynków gospodarskich wymaga remontów i modernizacji oraz wyposażenia w nowoczesne urządzenia.
- Silne uzależnienie od warunków pogodowych.

JAK BYĆ POWINNO?


- Ludność wiejska powinna mieć większe możliwości lepszego wykształcenia i zdobycia pracy w innych działach gospodarki (np. usługi).
- Większa dostępność do oświaty młodych ludzi ze wsi. Poprzez wykształcenie rolnicze będą mogli zajmować się dużymi gospodarstwami, tworzyć biznespaln, na podstawie których otrzymają kredyty itd.
- Żeby zwiększyć wydajność rolnictwa, trzeba zwiększyć kulturę agrarną, i sprowadzić wysokiej jakości materiał siewny.
- Stworzenie dużych przedsiębiorstw gospodarczych a zlikwidowanie małych znacznie poprawi sytuacje polskiego rolnictwa. Stanie się ono opłacalne, stworzą się nowe miejsca pracy., lepiej będzie wykorzystywany areał, możliwe będzie zastosowanie nowych możliwości technologicznych i nowych metod zarządzania. Umożliwi to także współprace i konkurowanie z innymi przedsiębiorstwami i możliwość eksportu.
- Gospodarstwa powinny specjalizować się w jednej określonej produkcji.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty