profil

Kwas mrówkowy - właściwości i zastosowanie.

drukuj
satysfakcja 86 % 629 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

Kwas mrówkowy (HCOOH)


właściwości:

-bezbarwna ciecz
-ostry, drażniący zapach
-ma właściwości żrące
-doskonale miesza się z wodą
-temperatura topnienia 8.27 stopni Celsjusza
-temperatura wrzenia 100.56 stopni Celsjusza
-kwas mrówkowy oraz jego wodne roztwory są palne
-występuje w ciele mrówek (stąd nazwa zwyczajowa)


zastosowanie:
-ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik
preparatów grzybobójczych i zakwaszających
-często występuję w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik
-stosowany m.in. w farbiarstwie, do impregnacji tkanin, do garbowania skór, jako środek
dezynfekujący oraz w syntezie organicznej (np. otrzymywanie kwasu szczawiowego)
-na skalę przemysłową otrzymuje się go z tlenku węgla i wodorotlenku sodowego
-dodatek do żywności – symbol E 236


Przydatna praca? Tak Nie
W słownikach:
Komentarze (10) Brak komentarzy
11.6.2011 (11:18)

to samo dokładnie pisało w wikipedi

26.5.2011 (22:20)

Jedno z moich 23 zagadnień teoretycznych na sprawdzian, jak to mówią - od grosza do grosza.
Danke.

17.3.2011 (19:21)

własnie tego potrzebowałam xd