profil

Witaminy.

poleca 89% 103 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

A akserofto
Rola w organiźmie:warunkuje normalny stan skóry i nabłonków siatkówki oka, prawidłowy wzrost, wzmaga odporność na zakażenia ropne
Objawy niedoboru:ślepota zmierzchowa, choroby śluzówek, gruczołów potowych, łzowych, zahamowanie wzrostu tran
Wystepowanie:wątroba, mleko, masło, prowitamina w korzeniach marchwi, liściach szpinaku, owocach w tym pomidorów i papryk

D kalcyferol
Rola w organixmie: prawidłowy rozwój kości, wchłanianie jonów wapnia
Objawy niedoboru: krzywica, tracenie zębów, łatwość złamań kości
Wystepowanie tran, jaja, mleko, jej prowitaminy w drożdżach, nowalijkach i tk. zwierząt

E tokoferol
Rola w organiźmie: prawidłowy przebieg procesów rozmnażania przebieg ciąży
Objawy niedoboru:choroby gonad, nieprawidłowy rozwój ciąży, zwyrodnienie mięśni
Wystepowanie: olej lniany, sałata, kiełki pszenicy, wołowina, jaja , mleko, wątroba

K filochinom
Rola w organiźmie: krzepnięcie krwi, utlenianie biologiczneObjawy niedoboru: obniżenie krzepliwości krwiWystępowanie: szpinak, lucerna, kapusta, mięso, wątroba

C kwas askorbinowy
Rola w organiźmie: aktywator wielu enzymów, wzmaga odporność organizmu, uczestniczy w procesach utleniania biologicznego
Objawy niedoboru: szkorbut (gnilec), trudne gojenie ran, obniżenie odporności organizmu
Występowanie: owoc porzeczki, cytryny, pomarańczy, kapusta kiszona, ogórki, liście pietruszki, sałata

H biotryna (gr.B)
Rola w organiźmie: składnik niektórych enzymów, wpływa na stan skóry i włosów
Objawy niedoboru: zapalenia skóry, wypadanie włosów
Występowanie: mleko, wątroba, jaja, marchew, maliny, drożdże

PP niacyna (gr.B)
Rola w organiźmie:reguluje procesy biologicznego utleniania
Objawy niedoboru: choroby skóry (pelagra), przewodu pokarmowego, nerwowego
Występowanie: otręby, drożdże, nasiona fasoli, grochu, wątroba, nerki, ryby

B1 tiamina (gr.B)
Rola w organiźmie: przemiany węglowodanów i tłuszczów, utlenianie biologiczne, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej
Objawy niedoboru: choroby układu nerwowego, serce, beri-beri, zaburzenia metaboliczne
Występowanie: drożdże, marchew, pomidory, jabłka, mleko, jaja, wątroba, mózg, otręby pszenne

B2 ryboflamina
Rola w organiźmie: składnik enzymów oddychania, podnosi ogólną odporność organizmu
Objawy niedoboru: choroby oczu, skóry (łojkot, zajady, zahamowanie wzrostu)
Wystepowanie: drożdże, jaja, wątroba, nerki, jarzyny, ser biały

B6 pirydoksal
Rola w organiźmie: składnik enzymów, reguluje przemiany aminokwasów, bierze udział w procesach krwiotwórczych Objawy niedoboru: anemia, łojkot, epilepsja, schorzenia skóry, depresja
Występowanie: kiełki pszenicy, otręby ryżowe, drożdże, mięso, wątroba, mleko

B12 kabolamina
Rola w organiźmie: warunkuje rozwój i dojrzewanie erytrocytów
Objawy niedoboru: anemia ogólna, osłabienie Wystepowanie: wątroba, mleko, bakterie

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 2 minuty