profil

Śniadanie

poleca 85% 132 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Śniadanie - jako posiłek spożywany po długiej nocnej przerwie , powinno dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości różnych składników pokarmowych zarówno tych , które są potrzebne do wykonywania pracy , jak i tych , które zapewniają dobry stan zdrowia . Ogólnie można przyjąc dwa typy śniadań :jedne , w których wystąpi napój i pieczywo z dodatkami , i drygie , e którym podstawową jest potrawa gotowana . Jako napój najwłaściwiej jest podawać mleko , kawę mleczną , lub inny napój mleczny . Pieczywo należy podawać mieszane , czyli ciemne i jasne , a to ze względu na konieczność dostarczania organizmowi witamin , składników mineralnych i błonnika . Wyjątkiem są małe dzieci i osoby starsze , którym podaje się tylko pieczywo jasne lub graham . Rodzaj stosowanego tłuszczu , jako dodatku do pieczywa , zależy od warunków ekonomicznych i wieku organizmu . Masło jest konieczne przy żywieniu dzieci , a u osób dorosłych może być częściowo zastąpione innymi tłuszczami , np. margaryną witaminizowaną . Inne dodatki stosowane do pieczywa to : sery wędliny , ryby , marmolady dżemy itp. Niezbędnym dodatkiem do śniadań są warzywa lub owoce . Mogą to być pomidory , kiszone ogórki , rzodkiewka , listki sałaty , szczypiorek , zielona pietruszka , jabłka , jagody i papryka . Przy niskim budżecie bardzo wskazane jest wprowadzenie do śniadań potrawy gotowanej . Śniadaniate są stosunkowo tanie i dostarczają organizmowi różnych składników odżywczych . Jednak i w tego typach śniadaniach powinny być podawane warzywa i owoce. Aby śniadanie spełniło swoją rolę , powinno być spożywane bez pośpiechu i zdenerwowania .




składniki masa kaloryczność
masło 25 g 187 kcal
ser tłusty 25 g 66 kcal
wędliny 100 g 136 kcal
ogórek 200 g 22 kcal
pomidor 100 g 28 kcal
jajka 200 g 67 kcal
herbata 70 kcal
cukier 13 g 43 kcal
kajzerka 100 g 226 kcal

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta