Krzepniecie krwi polega na wytraceniu się z rozpuszczalnego białka osocza zwanego fibrynogenem w nierozpuszczalną postać zwaną włóknikiem albo fibryną.
Jest to złożony proces uwarunkowany działaniem szeregu enzymów i dział czynnych występujących w osoczu i tkankach.krzepniecie krwi ma dla organizmu znaczenie obronne gdyż zapobiega jej utracie po zranieniach.
W procesie krzepnięcia krwi odgrywają ważną rolę tzw. komórki płytkowe, czyli trombocyty.
Na klasyczny schemat krzepnięcia krwi składają się 4 zasadnicze składniki. Z osocza wytraca się część białka zwana fibrynogenem w postaci wloknika, czyli fibryny. Reakcja ta zachodzi tylko wówczas, gdy we krwi pojawi się substancja zwana trabina. Trombina znajduje się we krwi w postaci nieczynnej, która nosi nazwę protrombiny. Protrombina jest ciałem białkowym powstającym w wątrobie. Do syntezy protrombiny w wątrobie konieczna jest witamina K. Protrombina ulega aktywacji, czyli przemianie na aktywna trombine pod wpływem trombokinazy przy udziale jonów wapnia.