profil

Hydroksykwasy

poleca 86% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Hydroksykwasy to związki zawierające grupy karboksylowe i hydroksylowe. Kw. mlekowy tworzy się w mięśniach podczas pracy fizycznej i powoduje uczucie zmęczenia i bóle mięśni . Jest on również produktem fermentacji niektórych cukrów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez bakterie. Zsiadłe mleko zawdzięcza swój smak kw. mlekowemu . Zawierają go też kiszone ogórki. Zastosowanie: -kw. mlekowy stosuje się w przemyśle spożywczym i w gospodarstwie domowym jako środek zastępujący ocet. Dawniej używano go w dentystyce do usuwania kamienia nazębnego.- kw. winowy –produkcja estrów zapachowych i smakowych do wyrobu napojów orzeźwiających i proszków do pieczenia ciast barwienie tkanin –kw. cytrynowy- napoje, zakwaszanie potraw, zmiękczacz do tworzyw sztucznych ,do produkcji żywic aldehydowych kw. salicylowy- barwniki, perfumeria w przemyśle farmaceutycznym jego estry(salicylany) są podstawa wielu leków przeciwreumatycznych lek przeciwbólowy-aspiryna Chiralność nie identyczność cząsteczki związku chemicznego z cząsteczka stanowiąca jej lustrzane odbicie Izomeria optyczne- rodzaj izomerii uwarunkowany obecnością chiralnego centrum cząsteczek dzięki któremu występują one w postaci odbić lustrzanych (enancjoneria) Warumkiem wystepowania chiralności jest istnienie tzw centrum chiralnego czasteczki(np. atom wegla majacy 4 różne podstawniki- asymetryczny atom wegla Enancjoner-zdolnosc skręcenia płaszczyzny swiatła spolaryzowanego nazywamy czynnoscia optyczna. Poszczególne izomery nazywamy enencjonerami lub izomerami optycznie czynnymi.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta