profil

Aminokwasy - ściąga

poleca 85% 360 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wysolenie białek-otoczkę solwatacyjną białek można zniszczyć przez dodanie do r-ru mocnego elektrolitu, którego jony są silniej solwatowane przez cząsteczki wody; następuje strącenie białka z r-ru; proces ten nie narusza struktury przestrzennej cząsteczki białka i dlatego jest odwracalny-wysolone białko można ponownie rozpuścić; metodę tą stosuje się do wydzielania białka z r-ru.
Denaturacja białek-pod wpływem soli ciężkich metali, mocnych kwasów, reaktywnych związków organicznych (aldehydu mrówkowego) i wysokiej temperatury białko strąca się w sposób nieodwracalny; proces ten niszczy przestrzenną strukturę białka, spowodowane jest to rozerwaniem wiązań wodorowych.
Reakcja ksantoproteinowa-pojawiające się w niej żółte zabarwienie zmieniające się na pomarańczowe pod wpływem działania r-ru amoniaku świadczy o obecności białek; polega na nitrowaniu pierścienia aromatycznego w reszcie aminokwasu tyrozyny.
Koagulacja-proces przejścia koloidu w koagulat; polega na łączeniu się cząsteczek koloidalnych w wielkie agregaty tworzące nieregularną sieć przenikającą cały układ
Peptyzacja-proces przejścia koagulatu w koloid
Reakcja biuretowa-biuret-H2N-CO-NH-CO-NH2 + woda podziałamy siarczanem miedzi w środowisku zasadowym; r-ór biuretu + zasada i trochę soli – pojawia się zabarwienie różowo – fioletowe (denaturat)
Otoczka solwatacyjna- białko jaja kurzego rozpuszcza się w wodzie tworząc r-rór koloidalny; przyczyną tego jest duży rozmiar cząsteczek białka oraz specyficzne oddziaływania solwatacyjne z cząsteczkami wody, dzięki czemu każda cząsteczka białka w roztworze otoczona jest związanymi z nią wiązaniami wodorowymi cząsteczkami wody.
Hydroksykwasy: (otrzymywanie)
- zasadowa hydroliza chlorowcokwasów
- hydratacja nienasyconych kwasów
- metoda cyjanohydrynowa (R+HCN+2H2O-NH3)
(właściwości):
- reagują z metalami
- z zasadą sodową
- z alkoholem
Aminokwasy: (otrzymywanie)
- do chlorowcokwasów dodać 2NH3 – otrzymamy aminokwas i chlorek amonu NH4CL
- hydroliza białek
- metoda cyjanohydrynowa (aldehyd + HCN-cyjanohydryna aldehydu+NH3- X+2H2O aminokwas + HCN + H2)
(właściwości):
- reagują z zasadami
- alkoholem
- kwasami
Aminokwasy:
Alanina ( kwas a-aminopropionowy)
H2N-CH-COOH

CH3
Seryna (kwas a-amino-b-triolo propionowy)
H2N-CH-COOH

CH2-OH
Cysteina (kwas a-amino-b-triolo propionowy)
H2N-CH-COOH

CH2-SH
Kwas Asparaginowy (kwas a-amino bursztynowy; butanodiowy)
H2N-CH-COOH

CH2-COOH
Obecność grup o charakterze kwasowym I zasadowym powoduje, że aminokwasy zachowują się jak związki amfoteryczne-reagują z kwasami jak i z zasadami.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 2 minuty