profil

Witamina K

poleca 91% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Witamina K

Funkcje w organizmie:

-krzepliwość krwi
-reguluje wytwarzanie protrombiny
-powoduje zatrzymanie krwawienia
-zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe
-odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek
-hamują rozwój nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek

Skutki niedoboru:

-słaba krzepliwość krwi
-łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych
-problemy z gojeniem się ran
-trudności w mineralizacji kości
-zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelit, bigunki

Skutki nadmiaru:

-rozpad krwinek czerwonych
-niedokrwistość
-nadmierne wydzielanie potu
-uczucie gorąca

*-u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej

Produkty zawierające witaminę K:
-Witaminy K mogą być wytwarzane przez organizm i jednocześnie występują w pożywieniu, w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, brzoskwiniach, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym, tranie z wątroby ryby.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
Opracowania powiązane z tekstem