Witamina K
Funkcje w organizmie:
-krzepliwość krwi
-reguluje wytwarzanie protrombiny
-powoduje zatrzymanie krwawienia
-zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe
-odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek
-hamują rozwój nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek
Skutki niedoboru:
-słaba krzepliwość krwi
-łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych
-problemy z gojeniem się ran
-trudności w mineralizacji kości
-zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelit, bigunki
Skutki nadmiaru:
-rozpad krwinek czerwonych
-niedokrwistość
-nadmierne wydzielanie potu
-uczucie gorąca
*-u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej
Produkty zawierające witaminę K:
-Witaminy K mogą być wytwarzane przez organizm i jednocześnie występują w pożywieniu, w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, brzoskwiniach, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym, tranie z wątroby ryby.